Nicolescu: Este momentul să constatăm că Proiectul Constanţa – Trieste nu mai are nicio şansă de reuşită

Economica.net
20 05. 2014
03221425822898376_57406000

‘Una dintre priorităţile Departamentului pentru Energie este eficientizarea performanţelor companiilor de stat din portofoliu. De aceea, cred că este momentul să constatăm ca Proiectul Constanţa – Trieste nu mai are nicio şansă de reuşită, deşi este o idee interesantă. În consecinţă, trebuie să lichidăm compania de proiect, cu sediul la Londra, care generează costuri financiare anuale, atât pentru Conpet, cât şi pentru Oil Terminal’, a declarat ministrul delegat pentru Energie.

Acesta a precizat că Departamentul pentru Energie analizează, în prezent, priorităţile companiilor de stat din portofoliu, în contextul procesului de revizuire a strategiei energetice naţionale.

‘Conpet este o societate cu o situaţie financiară bună. Îmi doresc însă să fie mai ambiţioasă în privinţa investiţiilor realizate şi a elaborării unor planuri sustenabile de dezvoltare. Nu doresc să intervin în niciun fel în managementul companiilor de stat din portofoliul Departamentului, tocmai de aceea, am rugat administraţia Conpet să dea dovadă de foarte mare atenţie în organizarea riguroasă a proceselor de achiziţii, inclusiv în ceea ce priveşte licitaţia privind serviciile de transport, proces ce ar urma să fie finalizat în perioada imediat următoare’, a explicat Răzvan Nicolescu.

Potrivit managementului Conpet, printre priorităţile companiei se numără reducerea cheltuielilor de exploatare cu cel puţin 1,5% pe an, în perioada 2014-2017, valorificarea unor active neproductive, precum şi mărirea EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) cu 3% pe an în intervalul menţionat.

Ministrul delegat pentru Energie a vizitat marţi sediul Conpet Ploieşti şi dispeceratul operatorului sistemului naţional de transport ţitei prin conducte.

Compania operează 3.800 kilometri de conducte de transport al ţiţeiului şi are o capacitate de 27,5 milioane tone pe an.

Ministerul Economiei deţine 58,7% din acţiunile Conpet, Fondul Proprietatea are o participaţie de 29,7%, iar 11,5% reprezintă pachetul tranzacţionat pe bursă.

Serbia, Croaţia şi România au convenit, în anul 2008, înfiinţarea companiei de dezvoltare a proiectului, pentru construcţia unei conducte care să transporte ţiţei din regiunea Caspică pe pieţele europene. Oleoductul paneuropean /PEOP/ ar fi trebuit să conecteze portul românesc Constanţa de cel italian Trieste şi să alimenteze rafinăriile din nordul Italiei şi Europa Centrală cu ţiţei din Marea Caspică.