Nicolescu: Nimeni nu va renunţa la reactoarele 3 şi 4, după ce s-au investit un miliard de dolari

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 va continua indiferent de situaţie, întrucât până acum s-au investit un miliard de dolari în acest proiect şi nimeni nu-şi va asuma abandonarea lui, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicaţia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 12:26
Nicolescu: Nimeni nu va renunţa la reactoarele 3 şi 4, după ce s-au investit un miliard de dolari

‘S-au investit până acum un miliard de dolari în proiectul reactoarelor 3 şi 4 şi nimeni nu-şi va asuma să renunţe la acest proiect, fie că va fi gata în 2021, în 2025 sau în 2027. Există parteneri interesaţi de acest proiect, dar până acum nu s-a decis nimic’, a spus Nicolescu.

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată investitor selectat pentru dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, remis, vineri, AGERPRES.

De asemenea, vineri, 17 octombrie 2014, a fost semnată Scrisoarea Comună privind Intenţia de Realizare a Proiectului, conform acestei etape din procedura de selecţie.

‘Selecţia investitorului a avut în vedere analiza Documentaţiei de Intenţie (experienţa investitorului în proiecte similare, capacitatea financiară, gradul de aderare al Investitorului Calificat la Memorandumul privind implementarea Proiectului propus de SNN şi la Strategie) şi a urmat etapei de calificare, finalizată în data de 9 septembrie 2014, China General Nuclear Power Corporation fiind singura companie care a depus Documentaţia de Calificare’, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Conform calendarului actualizat, următoarele etape ale procesului de selecţie sunt negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului şi negocierea Actului Constitutiv şi Acordului Investitorilor ale noii companii de proiect.

Memorandumul de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor SNN.

Strategia de continuare a proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă prevede înfiinţarea unei noi companii de proiect (‘Joint-Venture’) care reprezintă o societate premergătoare unui Producător Independent de Energie (‘IPP’), în care Investitorul Selectat va deţine cel puţin 51% din acţiuni.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este evaluat, momentan, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit.

Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est – ‘Pe drumul spre stabilitate şi creştere’, organizat la Bucureşti de publicaţia The Economist, dezbate marţi perspectivele economice ale regiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul său pop-up store....
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...