Nicoleta Dumitrescu, COO al reţelei Lensa: Pentru 2023 am planificat investiţii de circa 2 milioane de euro pentru extinderea reţelei de magazine INTERVIU

"Pentru 2023 am planificat investiţii de circa 2 milioane de euro pentru extinderea reţelei de magazine. Ne propunem să deschidem încă 15 magazine în oraşele în care suntem deja prezenţi, dar şi în altele noi, precum Slatina sau Focşani", a spus Nicoleta Dumitrescu, Chief Operations Officer al companiei care operează magazinele Lensa, într-un interviu acordat pentru Economica.net. Creşterea costurilor la energie, la utilităţi şi la unele produse de la furnizori ne-a determinat să avem o majorare de preţ la începutul acestui an de circa 10-15%, a mai spus Nicoleta Dumitrescu pentru Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 21 mart. 2023, 22:07
Nicoleta Dumitrescu, COO al reţelei Lensa: Pentru 2023 am planificat investiţii de circa 2 milioane de euro pentru extinderea reţelei de magazine INTERVIU

Nicoleta Dumitrescu, Chief Operations Officer (COO) al companiei Tensa Art Design, care operează reţeaua de magazine Lensa, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească de optică medicală, a acordat un interviu pentru Economica.net în care ne-a vorbit, printre altele, despre planurile de extindere, despre tarifele practicate şi despre evoluţia vânzărilor companiei.

Economica.net: Cu cât estimaţi că va creşte cifra de afaceri a companiei Tensa Art Design în 2023 faţă de cea obţinută în anul 2022?

Nicoleta Dumitrescu: În 2022, Lensa a depăşit cifra de afaceri previzionată, de minimum 19 milioane de euro, însă date concrete cu privire la veniturile companiei vor fi comunicate în prima parte a trimestrului doi din 2023. Pentru 2023, estimăm o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 25%.
Extinderea reţelei de magazine Lensa va fi şi în 2023 principalul motor de creștere, pentru că pe măsură ce deschidem noi unităţi Lensa, creştem şi veniturile. Ne aşteptăm ca şi magazinele existente să genereze în 2023 venituri mai mari, pentru că multe dintre ele au fost deschise în a doua parte a anului 2022 (peste 10 unități), iar rezultatele semnificative la nivel local încep să se observe la câteva luni de la deschidere.

În 2022, ochelarii de vedere au înregistrat cea mai mare pondere în vânzări, ocupând 71% din totalul categoriilor comercializate de Lensa. Pe locul al doilea s-au poziţionat ochelarii de soare, cu 15% din totalul vânzărilor, iar pe locul al treilea au fost lentilele de contact, cu o pondere de 9% din vânzări. Pentru 2023, ne așteptăm ca segmentul ochelarilor de vedere să păstreze proporția, întrucât este cea mai importantă categorie de business pentru Lensa, iar vânzările cresc de la an de an.

Economica.net: Ce investiţii aţi planificat pentru anul 2023?

Nicoleta Dumitrescu: Pentru 2023 am planificat investiţii de circa 2 milioane de euro pentru extinderea reţelei de magazine. Planurile vor fi susţinute în mare parte din fonduri proprii, dar și din linii de credite, pentru că rămânem în strânsă legătură cu băncile partenere.

Economica.net: Câte magazine aveţi în prezent şi câte aveţi în plan să deschideţi în cursul anului 2023?

Nicoleta Dumitrescu: Expansiunea Lensa va continua și în 2023, cu un ritm uşor decelerat faţă de anul precedent. Ne propunem să deschidem încă 15 magazine în orașele în care suntem deja prezenţi, dar şi în altele noi, precum Slatina sau Focşani. Acesta ar fi obiectivul pe care ni l-am setat la început de an, împreună cu o posibilă extindere în alte două pieţe din regiune, însă traversăm un context economic destul de incert şi este posibil să mai ajustăm planurile pe parcursul anului sau chiar să depăşim numărul de magazine pe care ni le-am propus să le deschidem, așa cum s-a întâmplat în 2022. La data de 16 martie 2023, Lensa avea 43 de magazine în România, cel mai recent fiind deschis în Slatina. Cu fiecare magazin nou deschis, echipa Lensa se mărește, în medie, cu 7 angajați.

Economica.net: Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntaţi când vă extindeţi în ţară?

Nicoleta Dumitrescu: Lucrurile decurg destul de bine în general şi nu întâmpinăm dificultăţi semnificative. Spaţiile comerciale pot fi uneori un impediment, fiindcă magazinele noastre necesită o configurare specială, cu unul sau mai multe cabinete optometrice şi cu o poziţionare adecvată, ceea ce ne poate încetini, uneori, procesul de deschidere de noi magazine.

Economica.net: Cum a fost afectată compania dumneavoastră de liberalizarea pieţei de energie, de creşterea inflaţiei şi de războiul din Ucraina?

Nicoleta Dumitrescu: Războiul de la graniţa noastră şi implicaţiile economice aferente ne menţin alerţi, dar în ultimii ani am învăţat că trebuie să ne obişnuim cu imprevizibilul şi să ne adaptăm din mers. A existat şi la Lensa o majorare a preţurilor care a fost cauzată în mare parte de aceste evenimente, însă sperăm să menţinem preţurile la valorile actuale cât mai mult timp posibil.

Economica.net: Care sunt categoriile de costuri care au crescut cel mai mult în 2023?

Nicoleta Dumitrescu: La Lensa nu am înregistrat scumpiri care să provoace dezechilibre, însă creşterea costurilor la energie, la utilităţi şi la unele produse de la furnizori ne-a determinat să avem și noi o majorare de preţ la începutul acestui an de circa 10-15%.

Economica.net: Cum au evoluat preţurile practicate de Lensa în 2022 faţă de nivelurile din anul 2021?

Nicoleta Dumitrescu: În 2022, preţurile produselor noastre s-au menţinut cam la acelaşi nivel pe toată durata anului. O majorare mai importantă pe toate categoriile de produse a fost la începutul anului 2023, aşa cum am menționat anterior.

Economica.net: Cum estimaţi că vor evolua preţurile practicate de Lensa în anul 2023 faţă de valorile înregistrate în anul 2022?

Nicoleta Dumitrescu: Vom reevalua situaţia preţurilor şi evoluţia costurilor la finalul primului trimestru, însă sperăm să nu mai venim cu ajustări semnificative, pentru că ar trebui să intrăm pe un trend de stabilizare în a doua jumătate a acestui an.

Economica.net: Care e valoare pieţei locale de optică medicală şi cu cât estimaţi că va creşte în anul 2023 faţă de nivelul înregistrat în anul 2022?

Nicoleta Dumitrescu: În 2022, piaţa de optică medicală era estimată la circa 400 de milioane de euro. Pentru 2023, estimăm că piaţa ar putea creşte cu 3-5%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...