Nicu Marcu: Piața de capital trebuie să devină un motor al economiei, care să ofere finanțare companiilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are ca obiectiv principal asigurarea stabilităţii, competitivităţii şi bunei funcţionări a pieţelor de instrumente financiare, a afirmat preşedintele Autorităţii, Nicu Marcu, în mesajul transmis la Summit-ul Administratorilor de Fonduri din România.
Economica.net - mie, 23 sept. 2020, 13:16
Nicu Marcu: Piața de capital trebuie să devină un motor al economiei, care să ofere finanțare companiilor

„Înainte de toate, trebuie să salut şi cu această ocazie câştigarea de către BVB a statutului de piaţă emergentă. Pentru economia românească şi pentru piaţa de capital autohtonă se deschid astfel noi perspective, concrete, pentru dezvoltarea economiei româneşti. Piaţa de capital trebuie să ajungă un motor al economiei, care oferă sursă de finanţare companiilor, precum şi un loc de investiţii pentru societăţile de asigurare, respectiv pentru fondurile de pensii, ceea ce poate conduce în mod direct şi indirect la creşterea economică a României. Subliniez şi astăzi că Bursa de Valori Bucureşti trebuie să devină un hub regional strategic pentru celelalte pieţe financiare din spaţiul sud-est european. Pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, iar aceasta se poate obţine prin oferirea de active de calitate, printr-o implicare mai activă a statului român la dezvoltarea acestui sector financiar”, a precizat preşedintele ASF. Mesajul său a fost prezentat de Directorul Direcţiei de Comunicare şi Relaţii Interinstituţionale al Autorităţii, Daniel Apostol.

Nicu Marcu a menţionat că elaborarea unei strategii naţionale pentru piaţa de capital este unul dintre proiectele importante pe care Autoritatea, în parteneriat cu Ministerul Finanţelor Publice, îl promovează pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate tipurile de investitori.

„Reamintesc totodată că Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiectiv principal asigurarea stabilităţii, competitivităţii şi bunei funcţionări a pieţelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste pieţe şi în investiţiile în instrumente financiare, precum şi asigurarea protecţiei operatorilor şi investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase. Este însă un moment bun să vă spun că Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează modul în care tehnologia a transformat produsele şi serviciile pentru a promova cele mai noi practici în domeniu”, a subliniat Marcu.

În opinia sa, într-un context macroeconomic global, dar şi european greu încercate de incertitudini, stabilirea unor condiţii favorabile, mai puţin birocratice şi mai puţin costisitoare, pentru fondurile de investiţii şi pentru consumatori, poate ajuta această industrie să se dezvolte, cu impact pozitiv şi asupra altor segmente ale pieţei financiare.

Dintre segmentele pieţei de capital, în ultimii ani, piaţa organismelor de plasament colectiv a avut o dezvoltarea mai accelerată şi s-a bucurat de o creştere importantă a activelor administrate pe termen lung, în ciuda turbulenţelor generate de contextul COVID-19, a arătat el. Deşi piaţa este încă dominată de fondurile de instrumente cu venit fix, lipsindu-i gradul de sofisticare şi diversitatea de produse de acumulare şi investire întâlnite pe pieţele mai dezvoltate, trebuie scoasă în evidenţă importanţa industriei fondurilor de investiţii în procesul de economisire, mai ales în condiţiile unui mediu financiar caracterizat de rate scăzute ale dobânzilor.

„Un alt element important, care poate duce la dezvoltarea industriei fondurilor de investiţii este creşterea gradului de incluziune financiară. În acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează şi modul în care tehnologia a transformat produsele şi serviciile pentru a promova cele mai noi practici în domeniu care să ajute la dezvoltarea pieţelor financiare nebancare prin diversificarea produselor şi prin posibilitatea utilizării celor mai noi tehnologii. Prin acest demers ne dorim să ne asigurăm că atât persoanele fizice, cât şi micile afaceri pot beneficia de servicii financiare accesibile şi eficiente. Acestea fiind spuse, urez mult succes tuturor investitorilor din România”, a mai spus preşedintele ASF, Nicu Marcu.

Te-ar mai putea interesa și
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care......
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte ...
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...