1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Privatizarea Oltchim: Intră în joc şi miliardarul Niculae

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX că este interesat de preluarea Oltchim, alături de Chimcomplex şi alţi câţiva oameni de afaceri români, dar înainte de a decide dacă intră în consorţiu vrea să vadă un audit al Oltchim.

18 sep, 2012 | Mediafax

"Nu vreau să iau singur Oltchimul. Ştefan Vuza a venit azi la mine şi mi-a propus să particip alături de el la privatizarea Oltchim. A zis că vrea să mai vorbească cu încă 2-3 oameni de afaceri români puternici", a spus Niculae.

El a adăugat că este interesat de preluarea Oltchim, însă mai întâi ar vrea să vadă un audit al companiei, pe care i l-a promis Vuza.

"Eu vreau să văd un audit până să mă decid, ca să ştiu care este situaţia acolo. Vrem să investim în Oltchim, dar până când nu văd auditul nu vă pot spune o sumă", a mai spus omul de afaceri.

Chimcomplex, unul dintre investitorii interesaţi de privatizarea Oltchim, a menţionat marţi că va fi susţinut în proces de un consorţiu de companii locale, inclusiv grupul Interagro, răspunzând astfel declaraţiilor premierului Ponta potrivit cărora compania ar fi prea mică pentru a prelua combinatul.

"În legătură cu declaraţia primului ministru, domnul Victor Ponta, susţinută astăzi, referitoare la procesul de privatizare a Oltchim, în care a fost adus în discuţie potenţialul financiar al Chimcomplex, Grupul SCR (din care face parte şi Chimcomplex) doreşte să precizeze mediului de afaceri şi opiniei publice din România următoarele: în cadrul proiectului Oltchim, pe lângă experienţa şi managementul afacerilor cu produse chimice în Europa de Est ale Chimcomplex, resursele financiare şi capacităţile industriale ale grupului SCR, sunt implicate şi alte grupuri industriale din România. Acestea vor fi angrenate în proiectul Oltchim, inclusiv până la nivelul producţiei de etilenă, cum este cazul grupului Interagro", se arată într-un comunicat al grupului Societăţile Comerciale Române, deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că situaţia Oltchim (OLT) nu este una fericită, deoarece o ofertă este "exotică", iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul, dar termenul de privatizare nu va mai fi amânat, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate.

Ponta s-a întâlnit la Palatul Victoria, cu ministrul Economiei şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru o discuţie privind situaţia de la Oltchim, întâlnire la finalul căreia a susţinut o conferinţă de presă.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunţat, luni, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiţii nu este îndeplinită.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO