Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică

Europa se confruntă cu o criză fără precedent a preţurilor, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm este că, în aceste momente, cooperarea între statele comunitare este esenţială, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe de profil.
AGERPRES - vin, 22 oct. 2021, 11:40
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică

George Niculescu a participat la „Ukraine Gas Investment Congress”, care s-a desfăşurat la Kiev.

„Europa se confruntă cu o criză fără precedent în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, iar misiunea noastră este să apăram toţi cetăţenii în faţa acestei situaţii, asigurându-le energie la un preţ accesibil şi în condiţii de siguranţă. În cadrul „Ukraine Gas Investment Congress”, desfăşurat zilele acestea la Kiev, am avut plăcerea să dezbat cele mai recente şi importante probleme din domeniul energiei, alături de specialiştii ucrainieni. Am profitat de această oportunitate pentru a prezenta şi explica participanţilor la congres, precum şi reprezentanţilor media acreditaţi, măsurile adoptate de Guvernul României cu scopul de a proteja consumatorii de energie pe perioada acestei ierni”, a spus Niculescu, potrivit paginii de Facebook a ministerului.

România este una dintre ţările cu cel mai bun mix energetic la nivel european iar gazul natural joacă un rol foarte important, atât în prezent cât şi în viitorul apropiat.

„Cred că lecţia pe care noi, ţările europene, trebuie să o învăţăm este următoarea: cooperarea este esenţială şi trebuie să îndepărtăm obstacolele care stau în calea trecerii energiei, într-un mod continuu, şi în siguranţă între ţări”, a mai spus oficialul român.

Senatul a votat, luni, proiectul de lege privind aprobare OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici.

Amendamentele aduse prevăd majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului – pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA la 5% – pentru cei noncasnici. Totodată, consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.

De asemenea, propunerea de lege include o supraimpozitare de 80% pentru producătorii de energie şi un plafon de 5% a profitului furnizorilor, raportat la costuri.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...