Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena

Cursele aeriene programate pe Aeroportul din Istanbul au fost suspendate până marţi după-amiază şi mii de şoferi au rămas blocaţi pe o autostradă de lângă Atena, necesitând intervenţia unor echipaje de salvare şi a armatei elene, în urma ninsorilor abundente care au căzut luni în Turcia şi în Grecia, informează DPA şi Reuters.
AGERPRES - mar, 25 ian. 2022, 12:00
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena

Decizia privind menţinerea la sol a avioanelor pe Aeroportul din Istanbul a fost extinsă până marţi la ora locală 13:00, a precizat compania care administrează aeroportul din cel mai mare oraş al Turciei, invocând condiţii meteorologice nefavorabile, precizează DPA.

Suspendarea zborurilor spre şi dinspre acest aeroport a fost impusă iniţial luni după-amiază, după ninsorile abundente care au căzut în acest oraş cu o populaţie de 16 milioane de locuitori.

Compania naţională Turkish Airlines şi cea privată Pegasus au raportat de asemenea întreruperi ale traficului aerian, marţi, pe un aeroport mai mic din capitala turcă, Sabiha Gokcen, situat în partea asiatică a oraşului.

Guvernatorul din Istanbul, Ali Yerlikaya, a decis să interzică accesul vehiculelor private pe drumurile publice din cauza condiţiilor meteorologice periculoase.

Presa locală turcă a raportat că mai mulţi şoferi au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea de luni spre marţi în autovehiculele lor în Istanbul.

Mai mulţi utilizatori de pe reţelele de socializare au publicat imagini cu şoferi rămaşi blocaţi pe autostrăzile din Turcia. Mai multe ONG-uri şi-au unit eforturile pentru a distribui hrană şi apă persoanelor rămase blocate din cauza zăpezii.

Meteorologii se aşteaptă ca ninsorile să continue în Istanbul şi în restul Turciei şi în a doua parte a zilei de marţi.

În Grecia, echipaje de salvare, inclusiv armata elenă, au lucrat toată noaptea de luni spre marţi pentru evacuarea miilor de persoane rămase blocate în maşinile lor pe o autostradă de lângă Atena, după ninsorile abundente şi viscolul sever care s-au abătut luni asupra ţării, acoperind capitala cu un strat gros de zăpadă şi provocând haos în traficul rutier, relatează Reuters.

Peste 3.500 de persoane au fost evacuate până marţi dimineaţă, alţi conducători auto şi-au părăsit vehiculele şi au mers pe jos, însă aproximativ 1.200 de maşini sunt în continuare blocate pe Attiki Odos, principala şosea de centură a Atenei, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Giannis Oikonomou.

„Am avut o noapte foarte dificilă şi eforturi de evacuare supraomeneşti au loc la această oră pe autostrada Attiki Odos”, a declarat el pentru postul naţional de televiziune din Grecia.

„Ne aflăm încă într-o fază foarte dificilă a operaţiunii, iar prognozele arată că vom continua să ne confruntăm cu mari dificultăţi pentru încă o bună perioadă de timp”, a adăugat oficialul elen.

Întrucât temperaturile au scăzut foarte mult pe timpul nopţii, soldaţii greci au distribuit alimente, apă potabilă şi pături şoferilor blocaţi în zăpadă, unii dintre ei rămânând peste 10 ore în vehiculele lor. Imaginile transmise de posturile de televiziune arată mii de autovehicule acoperite de zăpadă pe acea autostradă.

Autorităţile din Grecia au declarat ziua de marţi sărbătoare publică, închizând administraţiile publice şi firmele private, cu excepţia supermarketurilor, farmaciilor şi benzinăriilor din regiunea metropolitană Atena şi din unele dintre insulele elene.

Mai multe zone din Atena au fost afectate de întreruperi ale alimentării cu electricitate.

Cincisprezece călători au fost răniţi atunci când o locomotivă a încercat să tragă un tren în care se aflau 200 de pasageri şi care rămăsese blocat în urma ninsorilor abundente din centrul Greciei.

Potrivit meteorologilor eleni, această furtună de zăpadă, denumită Elpida, va continua până miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania se va opune planurilor Comisiei Europene de a include energia nucleară pe lista investiţiilor sustenabile în taxonomia elaborată de blocul comunitar pentru etichetarea investiţiilor......
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria a aprobat luni un nou pachet de stimulente pentru a atenua impactul creşterii preţului energiei asupra companiilor, ...
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial din Ploiești
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial din Ploiești
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial de la Ploiești. Dezvoltatorul are terenuri ...
Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa
Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa
Cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la debutul războiului din Ucraina, a atins luni la deschiderea ...