Nissan a suspendat parteneriatul cu Daimler pentru dezvoltarea de automobile de lux

Constructorul auto japonez Nissan, controlat de Renault, a decis să oprească dezvoltarea de automobile de lux în parteneriat cu rivalul german Daimler, au declarat pentru Reuters surse din interiorul celor două companii.
Economica.net - vin, 06 ian. 2017, 09:58
Nissan a suspendat parteneriatul cu Daimler pentru dezvoltarea de automobile de lux

În anul 2010, Renault şi Nissan au decis să îşi extindă parteneriatul cu grupul Daimler. În cadrul acestui parteneriat Mercedes Benz a decis să asambleze o utilitară la o uzină Renault din Franţa iar pe segmentul premium marca Infiniti de la Nissan a început să utilizeze platforma ‘MFA’ de la Mercedes Classe A pentru propriile sale vehicule compacte Q30 şi QX30.

Însă, potrivit surselor, în luna octombrie a anului trecut Nissan a decis că marca sa premium Infiniti nu va utiliza platforma ‘MFA2’, o arhitectură îmbunătăţită dezvoltată de Daimler cu sprijinul Nissan, pentru că vânzările şi tarifele vehiculelor Infiniti nu au atins un nivel care să permită absorbirea costurilor cu platforma Mercedes.

‘Nu a fost posibil să se ajungă la un acord pe baza platformei MFA2. Obiectivele fixate de Infiniti au fost dificil de atins’, a declarat una dintre surse.

Decizia de a suspenda împărţirea de noi platforme de vehicule ar putea afecta rentabilitatea noii uzine de asamblare de la Aguascalientes, Mexic, la care Nissan şi Mercedes preconizau să utilizeze aceiaşi platformă pentru a reduce complexitatea şi costurile de producţie.

În două comunicate de presă separate, Daimler şi Nissan au precizat că vor demara programe în comun doar când sunt benefice pentru ambele părţi, fără a răspunde în mod precis la întrebările referitoare la viitorul platformei MFA 2.

Decizia celor de la Nissan scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă constructorul nipon în a face din marca sa Infiniti un jucător important pe piaţa automobilelor de lux. Primul model Infiniti a fost lansat în 1989 la fel ca şi primul Lexus, marca de lux a rivalului Toyota, însă vânzările acestuia din urmă cu crescut semnificativ mai rapid iar în prezent sunt de trei ori mai mari decât cele ale Infiniti.

În 2016, un număr de 230.000 de autovehicule Infiniti au fost vândute la nivel global, dintre care doar 16.000 în Europa, mai puţin de 5% din vânzările globale ale Nissan şi departe de cele două milioane de vehicule livrate de Mercedes.

Renunţarea la dezvoltare în comun de automobile de lux nu afectează partajarea de motoare între Infiniti şi Mercedes sau proiectele în comun pe segmentul automobilelor mici între Renault şi Smart. Însă dezvoltarea în comun de automobile premium la uzina din Mexic era ‘unul din cele mai mari proiecte între alianţa Renault-Nissan şi Daimler’, declara Carlos Ghosn în luna septembrie 2014, când a dezvăluit acest program.

În consecinţă, uzina de la Aguascalientes, Mexic, va trebui să se mulţumească cu o singură linie de amsablare mai puţin eficientă pentru că modelele Mercedes vor alterna cu modelele Infiniti utilizând arhitectura Renault-Nissan. Este vorba de o nouă problemă pentru industria auto mexicană după ce preşedintele SUA Donald Trump a promis că va taxa importurile de automobile produse în Mexic.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a......
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...