1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 9 º

Auto

Nissan ar putea plăti în Japonia o amendă de 22 de milioane de dolari din cauza raportărilor false - NHK

Comisia pentru Supravegherea Burselor şi Instrumentelor Financiare din Japonia (SESC) va recomanda probabil curând ca Autoritatea de Reglementare Financiară să amendeze Nissan cu aproximativ 2,4 miliarde de yeni (22 milioane de dolari) pentru raportări false în declaraţiile sale financiare, a anunţat duminică postul public de televiziune NHK, transmite Reuters.

09 dec, 2019 | ECONOMICA.net

În noiembrie 2018, Carlos Ghosn, pe atunci director general al Nissan, a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere. Ulterior, procurorii niponi au formulat noi acuzaţii de nereguli financiare împotriva Nissan, a lui Carlos Ghosn şi a omului său de încredere, Greg Kelly, legate de modul de raportare a pachetului salarial al lui Ghosn în anii financiari 2016, 2017 şi 2018, scrie Agerpres.

Recent, Reuters a anunţat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Nissan ar putea fi amendată cu până la patru miliarde de yeni, dar ar putea obţine o reducere a amenzii, la 2,4 miliarde de yeni, dacă producătorul auto nipon depune documentaţia la SESC înainte de începerea investigaţiei oficiale.

În septembrie s-a anunţat în Statele Unite că Nissan şi Carlos Ghosn vor plăti împreună 16 milioane de dolari pentru ca Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA (SEC) să renunţe la acuzaţiile de fraudă.

SEC susţine că Nissan şi Carlos Ghosn nu au adus la cunoştinţă compensaţia de peste 140 de milioane de dolari pe care fostul preşedinte al companiei auto trebuia să o primească la pensionare.

Amenda pentru Nissan este de 15 milioane de dolari, iar cea pentru Ghosn este de un milion de dolari, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA.

Începând din 2014, board-ul Nissan i-a permis lui Ghosn să stabilească nivelul compensaţiilor pentru directorii companiei, inclusiv propria sa compensaţie. Această decizie i-a dat posibilitatea lui Ghosn, ajutat de subordonaţi, să nu aducă la cunoştinţa investitorilor compensaţii de peste 90 de milioane de dolari. În plus, susţine SEC, Ghosn a luat măsuri pentru a-şi majora beneficiile primite în urma pensionării cu 50 de milioane de dolari.

Conform înţelegerii cu SEC, Ghosn nu va mai putea conduce timp de zece ani o companie publică.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO