Nissan Ariya și X-Trail, cinci stele la testele Euro NCAP

20 11. 2022
Nissan Ariya - EuroNCAP Logo 2022

Ambele modele Nissan – Ariya și X-Trail au obținut scorul maxim de cinci stele, călcând astfel pe urmele modelelor Juke și Qashqai.

La categoria privind protecția ocupanților adulți, ambele vehicule au obținut un punctaj ridicat, Ariya obținând un scor de 86%, iar X-Trail de 88%. Deși sunt construite pe platforme diferite, cele două autovehicule împărtășesc o filosofie comună, deoarece sunt construite cu oțel de foarte mare rezistență în zone cheie pentru a îmbunătăți rigiditatea, permițând în același timp ca forța unui impact să fie absorbită și redusă înainte de a ajunge la celula de siguranță a pasagerilor. Adăugarea unui airbag central pe ambele vehicule pentru a preveni impactul dintre capul șoferului și cel al pasagerului din față în cazul unei coliziuni laterale contribuie la scorurile excelente obținute de acestea în ceea ce privește protecția la impact lateral, și anume 14,9 pentru Ariya și 16 pentru noul X-Trail.

În ceea ce privește protecția pentru ocupanții copii, ambele vehicule au obținut evaluări aproape identice, Ariya obținând 89%, iar noul X-Trail 90%. În cadrul testului de impact pentru ocupanții copii cu vârste între 6 și 10 ani, X-Trail a obținut 23,3 puncte din 24 posibile, reflectând protecția excepțională pe care o oferă acestei categorii de ocupanți. Ariya a obținut, de asemenea, un scor remarcabil, cu 22,9 puncte din 24. Ambele vehicule au obținut, de asemenea, un maxim de 12 puncte pentru instalarea sistemelor de siguranță pentru copii (CRS).

În cadrul testului care evaluează capacitatea autovehiculului de a identifica și avertiza șoferul cu privire la prezența pietonilor sau a altor participanți vulnerabili la trafic, noul X-Trail a obținut un scor general de 70%. În cadrul aceluiași test, Ariya a obținut un scor general de 74%. Ambele vehicule sunt echipate cu mai multe sisteme de siguranță activă, inclusiv sistemul inteligent de frânare de urgență, care avertizează șoferul și acționează frânele dacă anticipează un impact cu un alt autovehicul, cu un pieton sau un biciclist. De asemenea, funcția de detectare a obiectelor în mișcare avertizează șoferul cu privire la un obiect aflat în apropierea autovehiculului, pe care este posibil să nu îl fi văzut.

Euro NCAP testează în mod independent autovehicule din 1997, evaluând majoritatea modelelor noi lansate pe piață pe baza unor criterii în continuă evoluție. Pe lângă testarea rezistenței fizice efective a autovehiculelor în diferite coliziuni simulate, organizația testează și acordă puncte pentru tehnologiile de prevenire a accidentelor.