1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Nissan dezminte zvonurile potrivit cărora va emite noi acţiuni pentru a reduce participaţia deţinută de Renault

Constructorul auto japonez Nissan nu are de gând să emită noi acţiuni pentru a dilua participaţia deţinută de grupul auto francez Renault la Nissan, a declarat marţi un purtător de cuvânt de la constructorul auto nipon, informează Reuters.

01 dec, 2015 | Agerpres

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la grupul auto.

Cotidianul financiar japonez Nikkei a informat luni că Nissan intenţionează să emită noi acţiuni pentru a reduce participaţia deţinută de Renault. În plus, Nikkei susţine că Nissan ar dori să-şi majoreze propria participaţie la Renault de la 15 până la 25% pentru a contracara influenţa guvernului francez la alianţa Renault-Nissan.

În schimb, un purtător de cuvânt de la Nissan a dezminţit marţi informaţiile apărute în presă. 'Nissan nu are planuri care să vizeze emiterea de noi acţiuni' a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că societatea nu are nimic de anunţat cu privire la reuniunea de luni a consiliului de administraţie

La rândul său guvernul japonez a cerut Nissan şi Renault să continue alianţa lor. 'Am dori ca Nissan şi Renault să discute modalităţile prin care să menţină relaţia lor' a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon Yoshihide Suga, adăugând că guvernul de la Tokyo va furniza suportul necesar pentru a facilita acest proces.

Alianţa Renault-Nissan este considerată unul din rarele exemple de parteneriate de succes din industria auto. În dorinţa de a garanta locurile de muncă şi investiţiile din Franţa, Guvernul francez este hotărât să-şi menţină influenţa la Renault-Nissan. În schimb, Nissan a propus modificarea termenilor alianţei cu Renault, în ideea de a echilibra relaţia dintre cei doi parteneri, în conformitate cu noile realităţi economice. Anul trecut, Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO