Nissan îşi va menţine investiţiile în Marea Britanie, în profida prefigurării unui ”hard Brexit”

Decizia Nissan de a investi în fabrica din Regatul Unit, care exportă majoritatea maşinilor, rămâne în vigoare după declaraţia premierului Theresa May, potrivit căreia Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, a afirmat miercuri directorul general al producătorului auto nipon, Carlos Ghosn, într-un interviu acordat Bloomberg, în cadrul Forumului de la Davos.
Economica.net - mie, 18 ian. 2017, 18:48
Nissan îşi va menţine investiţiile în Marea Britanie, în profida prefigurării unui ''hard Brexit''

După luni de speculaţii, compania auto Nissan a confirmat în 27 octombrie 2016 că va produce noul model Qashqai şi SUV-ul X-Trail la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie, după ce a primit garanţii de la Executivul britanic că industria auto va rămâne competitivă.

Dacă Marea Britanie părăseşte piaţa unică europeană şi este afectată participarea sa la uniunea vamală europeană, aşa cum a subliniat marţi Theresa May, producătorilor auto li s-ar impune tarife mai ridicate pentru maşinile produse în Regatul Unit vândute în UE.

‘Asta nu schimbă decizia. Sincer, nu sunt surprins’, a afirmat Ghosn.

Atunci când adoptă viitoarele decizii de investiţii, Nissan evaluează mai degrabă competitivitatea unei fabrici decât subiectul tarifelor sau alte probleme individuale. Deprecierea semnificativă a lirei sterline din ultimele luni ar putea echilibra factorii negativi, cum ar fi ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, a adăugat şeful Nissan.

Carlos Ghosn avertizase în septembrie că va opri noile investiţii în Marea Britanie dacă nu are garanţia că va primi compensaţii pentru tarifele impuse maşinilor fabricate în Regatul Unit, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul (”hard Brexit”).

Producţia următoarei generaţii de Qashqai ar urma să înceapă în 2018 sau 2019, iar decizia producerii SUV-ului X-Trail în Marea Britanie este una neaşteptată. Fabrica Nissan este cea mai mare din Marea Britanie şi produce anual 475.000 de vehicule, din care 80% sunt exportate pe 130 de pieţe internaţionale. La Sunderland sunt produse modelele Qashqai, Note, Juke şi Leaf, iar la furnizorii acestei unităţi lucrează aproximativ 24.000 de persoane.

‘Sunt încântat să anunţ că Nissan va continua să investească în Sunderland. Sprijinul şi asigurările primite din partea Guvernului britanic ne-au convins să producem la Sunderland noul model Qashqai şi SUV-ul X-Trail’, a afirmat Carlos Ghosn.

”Decizia Nissan reprezintă un vot de încredere care arată că Regatul Unit este deschis afacerilor după votul pentru ieşirea ţării din UE’, a declarat premierul Theresa May.

Analiştii apreciază că, în funcţie de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule din Marea Britanie către UE şi restul lumii.

Marea Britanie rămâne a doua mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...