Nissan se va concentra pe China, SUA și Japonia și se îndepărtează de Europa, unde lucrurile vor fi dirijate de partenerii de la Renault

Nissan intenționează să își reducă și mai mult prezența în Europa, inclusiv să-și externalizeze vânzările de mașini către partenerul de alianță Renault. De asemenea, japonezii vor reduce canalele de distribuție în 30 de țări, în principal pe piețele est-europene precum Ungaria și Polonia, dar și în părți din vestul Europei, precum Olanda, scrie cotidianul Yomiuri.
Răzvan Zamfir - sâm, 02 ian. 2021, 11:37
Nissan se va concentra pe China, SUA și Japonia și se îndepărtează de Europa, unde lucrurile vor fi dirijate de partenerii de la Renault

Piețele țintă ale producătorului auto din Europa vor fi Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania și nordul Europei, unde vehiculele electrice sunt din ce în ce mai răspândite, iar fabrica din Avila, la vest de Madrid, va fi închisă.

Nissan a anunțat deja că își va închide fabrica din Barcelona, deși a amânat închiderea până în decembrie 2021 după discuții cu sindicatele și politicienii locali, iar toată producția de vehicule comerciale din Europa va fi externalizată către Renault, a scris Yomiuri.

Renault construiește deja hatchback-ul mic Micra pentru Nissan la o fabrică din Franța, precum și camioane marca Nissan. În cadrul unei noi strategii globale a alianței, producătorul francez de automobile va prelua conducerea în dezvoltarea și vânzarea de modele în Europa.

Mișcările fac parte din planul global de schimbare a Nissan, care a fost anunțat în primăvara anului trecut. Conform planului, Nissan își îndreaptă atenția către China, SUA și Japonia, în detrimentul Europei.

Yomiuri nu a abordat viitorul fabricii Nissan din Sunderland, Anglia, unde producătorul de automobile construiește SUV-urile Juke și Qashqai și mașina electrică mică Leaf. Nissan a avertizat că Brexit-ul dur ar fi putut face afacerea sa din Marea Britanie neviabilă, însă acordul comercial încheiat pe 24 decembrie cu UE ar fi putut acorda fabricii o șansă.

Fabrica Sunderland a construit peste 500.000 de vehicule pe an, deși producția a scăzut sub 350.000 de unități anul trecut și va fi mult mai mică în 2021. Nissan a alocat 400 de milioane de lire sterline (543 milioane de dolari) pentru producția noului Qashqai în Sunderland.

Nissan se așteaptă să înregistreze o pierdere record din exploatare de 3,25 miliarde de dolari la 31 martie, motiv pentru care reduce capacitatea de producție globală și numărul de modele cu o cincime și își propune să reducă cheltuielile de funcționare cu 300 de miliarde de yeni pe parcursul a trei ani.

Vânzările Nissan pe piețele UE, Marea Britanie și AELS au scăzut cu 28% la 260.133 în primele 11 luni ale anului 2020, potrivit ACEA, iar cota sa de piață a scăzut la 2,4% de la 2,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Landul Bavaria duce tratative cu Intel pentru construirea unei fabrici de microprocesoare pe teritoriul său
Landul Bavaria duce tratative cu Intel pentru construirea unei fabrici de microprocesoare pe teritoriul său
Autorităţile din Bavaria poartă discuţii cu grupul american Intel cu privire la construcţia unei fabrici de microprocesoare, ca răspuns la criza de aprovizionare cu semiconductori care a......
Varianta indiană a coronavirusului va deveni dominantă în Germania. Jumătate din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză
Varianta indiană a coronavirusului va deveni dominantă în Germania. Jumătate din populație a fost vaccinată cu cel ...
Jumătate din populaţia Germaniei a primit cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19, a anunţat vineri ministrul german ...
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat vineri că în acest an întreaga Autostrada A10 (Sebeş-Turda) va ...
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia de coronavirus a creat o cerere mare pentru călătorii şi o creștere a sumelor de bani nefolosiţi în buzunarele ...