Nissan vrea condiţii mai bune în negocierile privind posibila fuziune cu Renault – Bloomberg

În timp ce producătorul auto japonez Nissan şi partenerul său de alianţă Renault analizează mai multe opţiuni, inclusiv o posibilă fuziune, pentru întărirea legăturilor lor, Nissan nu doreşte o combinare dacă firma nu obţine mai multă influenţă în domenii importante, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - vin, 18 mai 2018, 06:44
Nissan vrea condiţii mai bune în negocierile privind posibila fuziune cu Renault - Bloomberg

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Conducerea Nissan crede că firma japoneză are capacităţi mai bune în domeniul ingineriei şi vrea să conducă operaţiunile cruciale, cum ar fi dezvoltarea produselor, susţin sursele.

‘Alianţa ar putea lua diferite forme’, a afirmat săptămâna aceasta directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, într-o conferinţă de presă prilejuită de publicarea rezultatelor anuale ale grupului nipon.

Saikawa a adăugat că o modificare a structurii acţionariale a alianţei, în ideea creării unui mai bun echilibru între cei doi parteneri, este una dintre opţiunile care sunt analizate.

‘Trebuie să ne asigurăm că alianţa poate opera aşa cum o face acum, prin păstrarea autonomiei fiecărei companii, dar maximizând eficacitatea, pentru generaţiile viitoare’, a spus Hiroto Saikawa.

Acesta a subliniat că, deşi toate opţiunile sunt deschise, informaţiile apărute în presă referitoare la o fuziune completă între Nissan şi Renault nu sunt adevărate.

Dacă cei doi producători auto nu pot ajunge la un acord privind termenii fuziunii, schimbarea aranjamentului lor privind acţionariatul – permiţând Nissan să-şi majoreze participaţia deţinută la Renault şi obţinând drepturi de vot, de exemplu – ar putea fi un mod de a întări relaţia lor, dând posibilitatea companiei nipone să-şi menţină independenţa, susţin sursele.

Discuţiile dintre cele două companii vin înainte ca o nouă generaţie de directori să se impună în fruntea alianţei. Carlos Ghosn – preşedinte al Nissan şi al Renault – şi Hiroto Saikawa au fiecare 64 de ani. Cei doi vor să se asigure că parteneriatul va rămâne strâns, indiferent cine va veni la conducere.

Reprezentanţii Nissan şi Renault nu au comentat informaţiile.

Capitalizarea de piaţă a Nissan este estimată la 43 de miliarde de dolari, iar profitul operaţional în cel mai recent an fiscal s-a situat la 5,2 miliarde de dolari, în timp ce capitalizarea de piaţă a Renault este de doar 32 miliarde de dolari iar profitul operaţional în 2017 a fost de 4,4 miliarde de dolari.

De asemenea, Nissan are o prezenţă importantă în SUA, a doua piaţă auto mondială, în timp ce Renault este absentă.

Alianţa Renault-Nissan, care include şi grupul auto nipon Mitsubishi Motors, a fost în 2017 cel mai mare producător de vehicule de pasageri dar în prezent partenerii vor să consolideze alianţa înainte ca preşedintele Carlos Ghosn să se retragă după aproape 20 de ani la conducere.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...