Niţă: Companiile româneşti vor fi incluse în toate proiectele energetice care implică resurse autohtone

Companiile româneşti vor face parte din toate proiectele energetice care implică resursele autohtone, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-o conferinţă de profil.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 13:45
Niţă: Companiile româneşti vor fi incluse în toate proiectele energetice care implică resurse autohtone

‘Nu trebuie să existe nicio companie străină care să vină în România şi să nu aibă partener român. Companiile româneşti trebuie să fie mai active când este vorba de resursele româneşti. Nu putem ţine companiile româneşti sub anonimat, nu putem aştepta ca alte companii din străinătate să vină să investească, iar noi să fim ruda săracă’, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, companiile româneşti, precum Romgaz, au capacitatea de a participa la proiectele energetice mari.

‘Trebuie să mizăm pe investiţiile companiilor româneşti, care au capacitatea de a atrage fonduri. Romgaz nu are niciun leu datorie şi poate lua oricând credite în condiţii avantajoase. În plus, listarea companiilor care urmează (Electrica, Hidroelectrica, Complexul Oltenia – n.r.) se va face prin majorarea capitalului social, iar banii rămân la companii. Vrem ca aceste companii să aibă un management profesionist, activ şi agresiv’, a completat Niţă.

El a precizat că, în prima parte a anului viitor, toate companiile energetice vor avea management profesionist.

Totodată, Niţă a amintit că, având în vedere succesul ofertei Romgaz, următoarele listări vor fi, de asemenea, şi la Bucureşti, dar şi la bursa din Londra.

‘Companiile româneşti nu sunt mai prejos decât alte companii din regiune sau din Europa. Avem resursele necesare şi avem specialişti. Nu văd de ce nu am concura cu orice altă companie’, a adăugat şeful de la Energie.

Acesta a mai spus că, anul viitor, se va finaliza şi procesul de negociere cu investitorii interesaţi de proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi de hidrocentrala de la Tarniţa, unde companiile de stat sunt, de asemenea, implicate.

Oferta publică iniţială prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz a început pe 22 octombrie şi s-a încheiat pe 31 octombrie 2013.

Oferta publică Romgaz a fost un succes, subscrierea a fost finalizată la un preţ de 30 de lei/acţiune, iar suma totală obţinută a fost de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro respectiv 534,63 milioane dolari SUA), a anunţat, pe 1 noiembrie, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Intervalul de preţ al ofertei publice Romgaz a fost de 24 – 32 lei/acţiune.

Cererea totală din partea investitorilor instituţionali a fost de 1,7 miliarde euro, oferta fiind suprasubscrisă de 5,4 ori pe tranşa lor, respectiv de 4,5 ori dacă se ia în considerare şi retailul.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale pe plan naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...