1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Niţă: Exporturile româneşti vor depăşi 50 de miliarde de euro, în 2014

Exporturile româneşti vor depăşi, anul acesta, pragul de 50 de miliarde de euro, după ce, în 2013, au ajuns la 49 de miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România, deşi statul face foarte puţin pentru exportatorii români, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niţă, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate, scrie Agerpres.

15 oct, 2014 | Agerpres

'Anul trecut am avut 49 de miliarde de euro export, cea mai mare valoare din istoria României. Sper să depăşim, probabil, 50 de miliarde anul acesta. Sigur că facem foarte puţin pentru exportatori. Faptul că statul acordă un sprijin pentru târguri şi expoziţii, pentru organizarea lor, este foarte puţin. Mă gândesc să implicăm mai mult statul în companiile româneşti care ies afară. Este în analiză acum Fondul de Investiţii de Risc, care să susţină o companie care vrea să intre pe o piaţă de export, o ajută să se impună pe piaţă şi apoi pleacă în altă companie. Este un fel de armonică a statului prin care să se implice acolo unde există interes şi există şi cerere de produse româneşti. Acest Fond ar trebui să dea şi încredere companiilor româneşti să meargă pe acele pieţe', a explicat Niţă.

El a mai spus că România ar trebui să îşi diversifice pieţele de export, având în vedere problemele cu care se confruntă piaţa europeană. 'În contextul în care economia europeană, cu care avem comerţ 70%, scade, este greu să obţinem o creştere economică de 5%. (...) Pentru acest an, eu mă aşteptam la o creştere economică de 3%. Avem 2,6% (nr. creştere economică anuală) la 6 luni. Aşteptăm datele la 9 luni dar, şi din motive europene, vedem o încetinire. Se vede în nivelul exporturilor la 8 luni şi în producţia industrială', a adăugat ministrul Economiei.

Niţă se aşteaptă ca, în următorii 2 - 3 ani, România să devină exportator important de energie în regiune. 'Energia este o sursă imensă pe care o avem şi pe care nu o exploatăm. În 2007 - 2008 nu am avut inteligenţa să ne conectăm la pieţele internaţionale de energie, şi acum producem foarte multă energie, există cerere, dar nu putem exporta. Părerea mea este că, în 2-3 ani, România poate să exporte foarte multă energie', a subliniat Constantin Niţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO