Niţă: Ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă reprezintă confirmarea potenţialului companiei

Ieşirea companiei Hidroelectrica din insolvenţă reprezintă confirmarea potenţialului acestei companii, care poate fi maximizat în condiţiile unui management eficient, raportat la piaţă, a declarat, joi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 16:25
Niţă: Ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă reprezintă confirmarea potenţialului companiei

„Apreciem efortul Euro Insol de gestionare a procedurii de insolvenţă în cazul Hidroelectrica. Ieşirea din insolvenţă reprezintă confirmarea potenţialului acestei companii, potenţial care poate fi maximizat în condiţiile unui management eficient, raportat la piaţă. Vom continua procesul de restructurare a companiei, luând în calcul toate elementele cheie – raportul forţă de muncă – necesar operaţional, capacitatea de producţie, potenţialul de dezvoltare pe piaţa locală şi regională, capacitatea de implicare în dezvoltarea de proiecte strategice pentru sectorul energetic românesc”, a adăugat Constantin Niţă, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Hidroelectrica trebuie să funcţioneze în condiţii de eficienţă economică, listarea pe bursă a unui pachet minoritar fiind un obiectiv pe termen mediu.

„Compania trebuie să funcţioneze în condiţii de eficienţă economică, iar acest lucru va fi setat ca obiectiv pentru managementul profesionist pe care intenţionăm să îl implementăm la Hidroelectrica. Pe termen mediu, vom demara procedurile pentru listarea unui pachet minoritar”, a adăugat Niţă.

Tribunalul Bucureşti a confirmat joi ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica, fiind astfel închisă această procedură.

Hidroelectrica, companie aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, a intrat in însolvenţă în data de 20 iunie 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Euro Insol. Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei a fost 26 iunie 2013.

Planul de reorganizare al Hidroelectrica a fost aprobat, recent, de Adunarea creditorilor după ce, în data de 5 iunie a acestui an, acţionarii companiei au aprobat în Adunarea Generală procesul de restructurare a societăţii. În cadrul acestui proces, compania va mai rămâne cu şapte sucursale, din 13 câte deţine în prezent, iar numărul de posturi urmează să fie redus cu circa 300 la nivelul societăţii. Economia estimată la fondul de salarii va fi de circa şase milioane euro/an, conform unui comunicat al societăţii. În urma restructurării, posturile de conducere vor fi reduse de la 52 la 34.

Începând cu 20 iunie 2012, numărul de personal al societăţii a scăzut de la 5.239 la 4.866 persoane la data de 30 aprilie 2013. În această perioadă, personalul a părăsit organizaţia pe cale naturală (pensionări limită de vârstă, pensionari anticipate şi anticipat parţiale, de invaliditate etc.) dar şi în urma a două valuri de concedieri care au avut loc în ianuarie 2013 (151 salariaţi) şi mai 2013 (304 salariaţi).

În cadrul acestui proces de reorganizare, prin comasarea sucursalelor vor fi concediaţi circa 150 salariaţi ca urmare a reducerii posturilor prin aplatizarea structurilor organizatorice. Va scădea astfel numărul de personal TESA cu aproximativ 24% faţă de data de 20 mai 2013, dată la care a fost efectuat al doilea val de concedieri.

Euro Insol estimează că numărul angajaţilor va scădea de la 4.556 de persoane la 20 mai 2013, până la 4.406 de salariaţi după procesul de comasare.

De la intrarea în insolvenţă, numărul total de personal se reduce cu circa 16%, scăderea cea mai importantă înregistrându-se pe palierul TESA, în condiţiile în care activitatea societăţii a fost organizată pe procese, asigurându-se standardizarea şi centralizarea unor activităţi la sediul central al societăţii. Personalul TESA a scăzut cu 36% faţă de 20 iunie 2012.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Euro Insol. Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei a fost 26 iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...