Niţă: Legea regenerabilelor ar putea fi adoptată în Parlament în februarie, prin procedură de urgenţă

Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 57/2013, retrimisă de preşedintele Traian Băsescu în Parlament în urmă cu o săptămână, ar putea fi adoptată de Legislativ în procedură de urgenţă până în luna februarie, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, prezent la o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - joi, 16 ian. 2014, 13:18
Niţă: Legea regenerabilelor ar putea fi adoptată în Parlament în februarie, prin procedură de urgenţă

‘Nu trebuie ca această lege să stea prea mult în Parlament, altfel marii consumatori industriali vor avea probleme serioase’, a precizat Niţă.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 care prevede amânarea acordării unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, motivând că aprobarea acestui act normativ fără prenotificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea schemei de ajutor de stat ‘este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene’.

În replică, Departamentul pentru Energie susţine că a prenotificat Comisia cu privire la aceste modificări, urmând să trimită noi date la Bruxelles după aprobarea Legii.

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 57/2013 din sectorul energiei regenerabile, transmisă Parlamentului de şeful statului, conţine informaţii eronate, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

‘Având în vedere informaţiile eronate incluse în Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Departamentul pentru Energie face următoarele precizări: Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificării în data de 2 august 2013; Prenotificarea este înregistrată în SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN – Modificări aduse schemei de sprijin prin certificate verzi’, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii Departamentului mai spun că, în urma transmiterii prenotificării de către autorităţile române, Comisia a apreciat că ‘la prima vedere, modificările supuse atenţiei de către autorităţile române nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate’.

‘În data de 25 octombrie 2013, s-a întâlnit Grupul de lucru constituit pentru redactarea notificării (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurenţei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). În urma reluării dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma să conducă implicit la modificări, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată până la finalizarea dezbaterilor din Parlament şi adoptarea legii’, susţin oficialii Departamentului pentru Energie.

Ei precizează că, la iniţierea OUG 57, s-a luat în calcul creşterea necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică pe seama contribuţiei pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei pe MWh în primul semestru din 2013.

‘În plus, premisele depăşirii capacităţilor de racordare şi de echilibrare a sistemului energetic naţional nu pot fi ignorate. Nu în ultimul rând, România, similar celorlalte state europene, se confruntă cu o ameninţare la nivelul competitivităţii sectorului energointensiv, existând un risc foarte mare de relocare a acestor operatori economici. Ajustarea reglementărilor este imperios necesară, având în vedere şi faptul că măsurile sunt luate în condiţiile în care există toate premisele ca România să atingă din anul 2014 obiectivul naţional asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie. În acest context, trebuie să analizăm cu atenţie ce înseamnă interesul naţional şi cum alegem să ne apărăm consumatorii casnici şi industriali’, au mai precizat oficialii Departamentului pentru Energie.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat OUG 57/2013 prin lege pe 17 decembrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...