Niţă preia companiile importante din OPSPI, Vosganian rămâne cu Plafar, UM Mija, Carfil

Companiile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI, care reprezintă principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 15:49
Niţă preia companiile importante din OPSPI, Vosganian rămâne cu Plafar, UM Mija, Carfil

Companiile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI, care reprezintă principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament

Modificarea a fost efectuată în Parlament, printr-o serie de amendamente care modifică ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv la sfârşitul anului trecut pentru reglementarea noii configuraţii guvernamentale.

În forma adoptată de Guvern era stabilit că Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va fi în continuare coordonat de ministrul Economiei, post ocupat în prezent de Varujan Vosganian (PNL). În baza acestei ordonanţe, pentru nou-înfiinţatul post de ministru delegat pentru Energie, ocupat de Constantin Niţă (PSD), nu erau stabilite atribuţii concrete, formularea agreată atunci fiind că ministrul delegat „coordonează activităţile din domeniul energiei”.

Printr-o serie de amendamente introduse în Parlament la această ordonanţă, ministrul delegat a primit însă un Departament distinct pentru Energie, cu personalitate juridică şi atribuţii în coordonarea
la nivel naţional a sectorului energetic şi a resurselor energetice, iar structurile din cadrul OPSPI cu atribuţii în procesul de restructurare şi privatizare a societăţilor comerciale din domeniul energiei şi de exercitare a calităţii de acţionar al statului la companiile naţionale din energie au fost reorganizate ca direcţie tot în subordinea directă a ministrului delegat.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie deţine în portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Huilei, SNLO, CN Uraniului, Minvest, AN Apele Minerale, Salrom, SN Cărbunelui, Cuprumin, RA Activităţi Nucleare (unde statul este acţionar majoritar), OMV Petrom (unde Ministerul Economiei deţine 20,6% din acţiuni), Oil Terminal (59,6%), Conpet (58,7%), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distribuţie (37%), EON Gaz Romania (37%), Enel Distribuţie (23-24% în funcţie de filială), Enel Energie (36%), CEZ (18-37% în funcţie de societate).

La acestea se adaugă 16 institute de cercetare în domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

Dintre aceste companii, o parte ar urma să fie privatizate sau listate pe piaţa de capital, aşa cum Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţiuonal (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Printre companiile care ar trebui privatizate în acest an se numără Cupru Min, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara.

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI şi CE că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%, cel târziu în octombrie), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Dreptul de administrare asupra acţiunilor statului la aceste companii îi va reveni, începând cu săptămâna viitoare, exclusiv ministrului delegat pentru Energie, în timp ce ministrul Economiei ar urma să mai aibă un cuvânt de spus doar în cazul celor 28 de companii din industria de apărare, industria constructoare de maşini, precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil (unde statul mai deţine 35% din acţiuni), Metrom (3,7%), UM Cugir, UM Mija, UM Sadu (13,5%), Uzina Automecanică Moreni (12,1%), Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb (45%), Şantierul Naval Mangalia, IAR Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai.

Importanţa companiilor naţionale energetice a declanşat un conflict politic la sfârşitul anului 2006, când 41 astfel de societăţi, precum Petrom, Electrica, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, complexurile energetice Craiova, Rovinari şi Turceni, au fost trecute de Guvern de la OPSPI, care funcţiona atunci într-un minister al Economiei condus de Radu Berceanu (PD), la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, condusă de Teodor Atanasiu (PNL).

La scurt timp de la acel moment, PD a ieşit de la guvernare.

În luna februarie, ministrul Vosganian declara că Guvernele României creează ministere pentru oameni, în loc să numească persoane competente pentru fiecare minister.

Tot prin amendamente aprobate în Parlament, în Ministerul Economiei a fost înfiinţat şi Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, în coordonarea ministrului delegat Maria Grapini, precum şi Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, în aparatul de lucru al Guvernului, pentru ministrul delegat Dan Şova.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...