1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Niţă respinge acuzaţiile de implicare în dosarul şpăgii de la Hidroelectrica

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, respinge acuzaţiile de implicare în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, menţionând că a atenţionat conducerea Hidroelectrica asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

01 noi, 2013 | Mediafax

"Resping ferm orice acuzaţie, afirmaţie, asociere în ceea ce priveşte implicarea mea în acest caz. Iar menţionarea numelui meu de către terţe persoane pe marginea acestui subiect intră în categoria speculaţiilor care se pot transforma în calomnie", a afirmat Niţă, într-o conferinţă de presă.

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de 263 milioane euro.

Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean de complicitate la luare de mită şi la dare de mită.

Potrivit DNA, Ioan Mihăilă i-a promis în octombrie altui membru al Consiliului de Supraveghere, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma Energon Power&Gas, în condiţii nefevorabile pentru producător.

DNA susţine totodată că Brădean i-a transmis lui Remus Vulpescu - membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu - că mita urma să ajungă la "trei-patru persoane" şi credea că, în afară de acestea, ar fi fost şi ministrul Constantin Niţă, dar şi un "băiat cu ochii albaştri".

Procurorii notează, în refereratul cu propunerea de arestare preventivă a lui Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă, că primul s-a întâlnit cu Vulpescu la un restaurant şi i-a "reiterat", cu acest prilej, oferta de "700.000-800.000 de euro" în schimbul facilitării încheierii de contracte pentru energie ieftină de la Hidroelectrica.

Niţă a spus că a atenţionat conducerea Hidroelectrica asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

"Am luat la cunoştinţă de oferta aceasta cu două zile înainte de plecarea mea în SUA. L-am sunat pe directorul de la Hidroelectrica, care poate să confirme lucrul acesta şi i-am atras atenţia foarte serios că un asemenea contract cu preţ fix nu poate fi semnat şi că poate să aibă consecinţe penale. Bineînţeles că ce a urmat ştiţi dumneavoastră mai bine ca mine", a spus Niţă.

El a mai spus că va sprijini organele de anchetă cu orice informaţii necesare pentru finalizarea investigaţiei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO