1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Niţă: România va deveni exportator de gaze în 2018; Petrom: Nu împărtăşim acest optimism

România va deveni exportator de gaze naturale în 2018, având în vedere noile descoperiri de gaze din Marea Neagră, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-o conferinţă de profil.

06 noi, 2013 | Agerpres

'România va deveni exportator de gaze din 2018. De asemenea, nu trebuie neglijate nici explorările de gaze de şist. Avem suficiente cantităţi de gaze naturale, după cum arată datele', a spus Constantin Niţă, referindu-se la noile zăcămintele din Marea Neagră.

Ministrul delegat pentru Energie a mai adăugat că autorităţile şi specialiştii din domeniu trebuie să găsească măsuri pentru a încuraja creşterea consumului de energie şi gaze al utilizatorilor casnici.

La rândul său, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, companie care derulează activităţi de explorare a gazelor în Marea Neagră, alături de ExxonMobil, a afirmat că 2018 este un termen prea scurt pentru a se vorbi de extracţia de gaze din Marea Neagră.

'Ministrul a anunţat cu optimism anul 2018 pentru producţia de gaze din Marea Neagră, dar noi nu ne însuşim acest an. Noi sperăm ca producţia să înceapă la sfârşitul acestui deceniu', a precizat Mariana Gheorghe, prezentă la acelaşi eveniment.

Ea a amintit că până acum a fost săpată doar o sondă de explorare în perimetrul Neptun, care este şi prima astfel de sondă în apele de mare adâncime din Marea Neagră.

'Este destul de greu să vorbeşti de ceva unde ai pus o singură picătură. Avem doar o singură sondă, iar incertitudinile şi riscurile sunt încă mari. Pentru a lua decizia de dezvoltare, trebuie să avem înţelegerea cadrului fiscal', a mai spus CEO Petrom.

Petrom şi ExxonMobil explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde o primă sondă de explorare a relevat, în 2012, posibile zăcăminte între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. La consumul actual al ţării, acestea ar putea acoperi consumul integral de gaze al României timp de şase ani.

În prezent, România importă din Rusia 25% din necesarul de gaze.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO