SIF-urile au făcut profituri de 641 mil. lei în august, cu 36% sub cel al Fondului Proprietatea

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au reuşit împreună profituri de 641 milioane de lei, pe primele opt luni ale anului, cu 36% mai puţin decât cel obţinut de Fondul Proprietatea.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 13:22
SIF-urile au făcut profituri de 641 mil. lei în august, cu 36% sub cel al Fondului Proprietatea

Cel mai mare profit pe primele opt luni este cel al SIF Muntenia ( 223 mil. lei)urmată de SIF Moldova (SIF2, 196 mil. euro) şi SIF Banat Crişana (SIF1, 149), potrivit raportului trimis vineri de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) din România.

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare /SIF/ a fost, la finele lunii august 2014, de 6,6 miliarde de lei, cu 1,2% mai mic decât cel înregistrat în luna anterioară, dar cu 0,4% în creştere în anul 2014, potrivit datelor publicate vineri de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) din România.

Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,5 miliarde de euro, cu 1,1% sub nivelul atins la finele lunii anterioare, scrie Agerpres.

‘Urmărind evoluţia activelor nete în luna raportată, se observă că doar SIF Muntenia, cu 0,76%, înregistrează creştere, în timp ce celelalte patru SIF-uri înregistrează diminuări de active nete astfel: SIF Moldova – 2,8%, SIF Transilvania – 2%, SIF Oltenia – 1,8% şi SIF Banat Crişana – 0,05%. Pe ansamblul celor opt luni din acest an, doar SIF Moldova, cu 3,9%, SIF Oltenia, cu 1,6%, înregistrează creşteri de activ’, se spune în comunicat.

AAF precizează că în privinţa evoluţiei preţurilor de închidere se poate constata că la finele lunii august, comparativ cu luna anterioară, doar SIF Banat-Crişana, cu 1,78%, şi SIF Moldova, cu 8,33%, înregistrează aprecieri ale preţurilor de închidere. La celelalte trei SIF-uri, evoluţia a fost una negativă, deprecierile situându-se în intervalul 0,24% la SIF Muntenia şi până la 8,44% la SIF Transilvania.

Pe ansamblul anului 2014, însă, cu excepţia SIF Moldova, care înregistrează o creştere cu 1,7%, celelalte SIF-uri continuă să înregistreze corecţii ale preţurilor de închidere, pornind de la -2,7% la SIF Banat-Crişana şi până la -12,2% la SIF Transilvania.

‘Analizând în structură activele, se poate observa că, în luna raportată, pe ansamblul SIF-urilor, investiţiile pe termen scurt au înregistrat o uşoară apreciere cu 0,5%. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF era la finele lunii raportate de 89,9% (90,1% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF a urcat până la 62% faţă de 61,1% la finele lunii anterioare. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active ajunge la 69% (67,8% anterior) la finele lunii august’, se arată în comunicat.

Potrivit AAF, pe fiecare SIF, evoluţia investiţiilor financiare pe termen scurt în luna raportată, comparativ cu luna anterioară, se prezintă astfel: 3,9% la SIF Banat-Crişana, 1,6% la SIF Moldova, -0,8% la SIF Transilvania, 0,6% la SIF Muntenia şi -3,3% la SIF Oltenia.

Investiţiile în industria OPCVM/AOPC erau la finele lunii august pe ansamblul SIF-urilor de 595,3 milioane lei, cu 4,4% peste nivelul lunii anterioare şi cu o pondere de 8,3% în total active. La finele lunii, SIF Moldova, cu 288 milioane lei (20,8% din activ), înregistra cea mai mare valoare a deţinerilor de titluri OPCVM/AOPC în portofoliu, urmată de SIF Banat-Crişana, cu 145 milioane lei (9% din activ), SIF Muntenia, cu 138 milioane de lei (11,7% din activ), SIF Transilvania, cu 20 de milioane de lei (1,7% din activ), şi SIF Oltenia, cu deţineri cu pondere sub 0,5% din total active.

Nivelul de 15,89 milioane de lei al investiţiilor SIF în titlurile de stat înregistrat în luna anterioară a crescut la 15,93 milioane lei (0,2%) în luna raportată. De asemenea, ponderea acestor instrumente în total active rămâne la 0,22%. Dintre toate SIF-urile, doar Banat-Crişana deţine astfel de titluri în portofoliu.

Te-ar mai putea interesa și
Adina Vălean: Sper ca lucrările la calea ferată Brașov – Sighișoara să fie finalizate până la sfârșitul lui 2023
Adina Vălean: Sper ca lucrările la calea ferată Brașov – Sighișoara să fie finalizate până la sfârșitul lui 2023
Lucrările de modernizare a căii ferate Brașov - Sighișoara ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023, astfel încât România să nu piardă finanțarea europeană de 800 de milioane......
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mie
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă ...
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru ...
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător a fost Enel
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător ...
Complexul Energetic Oltenia a reușit să vândă energie cu livrare la termen la prețuri de piață spot: 821 de lei/MWh ...
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
 Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă ...