NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la un test de stres la nivelul UE

NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la testul de stres derulat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) la nivelul Uniunii Europene, asupra companiilor de asigurări de viaţă, începând din data de 24 mai, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) transmis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 15:16
NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG participă la un test de stres la nivelul UE

‘EIOPA a lansat, pe data de 24 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene, un test de stres adresat societăţilor de asigurări de viaţă. (…) Având în vedere criteriile stabilite de către EIOPA, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat participarea la acest exerciţiu a unui număr de trei societăţi: NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG. Astfel, este asigurată o prezenţă de peste 57% din piaţa de asigurări de viaţă, în funcţie de valoarea rezervelor tehnice, conform cerinţelor EIOPA, înregistrată la data de 31.12.2015’, se mai arată în comunicat.

Potrivit ASF, acest exerciţiu are scopul de a evalua vulnerabilităţile asigurătorilor şi gradul de rezistenţă la evoluţii adverse ale pieţei, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuală creştere a riscului sistemic în situaţii de stres.

Astfel, exerciţiul va avea o componentă de bază de tip ‘bottom up’ în care companiile vor calcula şi vor raporta impactul pentru doar două scenarii considerate relevante. Un scenariu prevede că dobânzile rămân reduse pe termen lung, fapt care pune presiune pe profitabilitatea şi pe solvabilitatea societăţilor de asigurări de viaţă, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat deţinute în portofoliu.

Al doilea scenariu, de tip ‘double hit’, presupune menţinerea simultană a curbei swap la un nivel redus combinată cu creşterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui şoc. ‘O astfel de evoluţie, deşi posibilă are o probabilitate redusă. În cazul în care totuşi s-ar materializa ar exercita o dublă presiune asupra societăţilor de asigurare de viaţă pentru că ar conduce la menţinerea la nivel ridicat a obligaţiilor din asigurare şi totodată ar duce la scăderea valorii activelor’, se subliniază în comunicat.

Conform ASF, scenariile, amploarea şocurilor şi metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuării calculelor şi a transmiterii rezultatelor revine societăţilor participante.

Cea de-a doua componentă a testului de stres este de tip ‘top-down’, urmând ca toate calculele necesare să fie realizate exclusiv de EIOPA , fără nici un efort suplimentar din partea societăţilor. ‘Autoritatea europeană urmează să realizeze toate estimările necesare apelând doar la raportările efectuate în cadrul primei componente de tip ‘bottom-up’, se subliniază în comunicat.

Termenul limită pentru transmiterea rezultatelor către autorităţile naţionale este 15 iulie 2016, urmând ca rezultatele la nivel european să fie publicate în decembrie 2016, la nivel agregat şi/sau anonimizat, mai arată ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții din România, înființează „Comunitatea Producatorilor de Succes”, dedicată furnizorilor săi de top....
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea pădurilor
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea ...
Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 100 de ...
Visa și Western Union lansează în parteneriat aplicația WU+ în România și Germania
Visa și Western Union lansează în parteneriat aplicația WU+ în România și Germania
Visa și Western Union au anunțat marți că au ăncheiat un nou parteneriat în Germania și România, prin care au lansat ...
Centura București: Muniție din cele două războaie mondiale, descoperită pe șantierul între DN2 – A2
Centura București: Muniție din cele două războaie mondiale, descoperită pe șantierul între DN2 – A2
Situație riscantă pe șantierul Centurii Bucureștiului, între DN2 și A2, anunță secretarul de stat în Transporturi ...