Noi autostrăzi pe harta României. Se vor face vreodată?

Patru rute au fost incluse în reţeaua transeuropeană de transport, printre care şi proiectul unei viitoare autostrăzi între Ardeal şi Moldova. România a spus că poate face noile autostrăzi până în 2030.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 11:37
Noi autostrăzi pe harta României. Se vor face vreodată?

Consiliul pentru Transport al UE a extins reţeua europeană de transport TEN-T pe teritoriul României cu patru rute, care vizează atât infrastructura rutieră, cât şi cea feroviară.

Iată cele patru rute:

Timişoara-Sebeş-Turda-Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni

Calafat-Craiova-Alexandria-Bucureşti

Borş-Turda

Constanţa-Tulcea-Brăila-Galaţi

Tronsonul rutier Sebeş – Turda – Târgu Mureş – Paşcani – Iaşi – Ungheni (graniţa România/Republica Moldova) va fi inclusă în reţeaua-nucleu de transport ca o conexiune între nodul Timişoara şi Ungheni, punct de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova.

Tronsonul rutier Calafat – Craiova – Alexandria – Bucureşti va fi inclus în reţeaua-nucleu ca o conexiune între Timişoara şi capitala Bucureşti întrucât suplimentează, în sensul multimodalităţii, conexiunea feroviară corespondentă în reţeaua-nucleu de transport.

Secţiunea rutieră Constanţa-Tulcea-Galaţi va fi inclusă în reţeaua cuprinzătoare de transport şi se va opera o aliniere a reţelei-nucleu prin schimbarea la traseul rutier Bucureşti – Ploieşti – Buzău.

Harta autostazi noi Romania

 

Puteti vedea aici harta cu reteaua TEN-T de pe teritoriul Romaniei si Bulgariei

Potrivit agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, România a obţinut cea mai ambiţioasă revizuire a reţelei europene de transport, după ce a venit cu date prin care a demonstrat că noile rute vor fi terminate până în 2030. Practic, reţeaua rutieră cuprinsă în TEN-T pe teritoriul României s-a dublat.

„Accesul la finanţare va fi simplificat, iar finanţarea europeană disponibilă pentru proiectele acestea, identificate de acum ca fiind prioritare, va creşte substanţial”, a declarat, într-un comunicat, ministrul Transporturilor Alexandru Nazare. Aşadar, România are şanse să beneficieze de fonduri europene pentru construcţia acestor autostrăzi şi în exerciţiul bugetar 2014-202 al Uniunii Europene. Încă nu se ştie în ce procent. Momentan, fondurile structurale de care România beneficiază până în 2013 acoperă 85% din costul autostrăzilor construite în prezent pe coridorul IV.

Anteior deciziei Comisiei, ministrul Transporturilor a pledat pentru necesitatea unei noi autostrăzi în România, pe relaţia est-vest. “Am subliniat din nou importanţa deosebită pe care o acordăm introducerii secţiunii rutiere Borş – Zalău – Câmpia Turzii – Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni în reţeaua centrală. Argumentele sunt extrem de clare: această rută scurtează conexiunea Est-Vest cu 300 kilometri, conectează Budapesta cu Moldova şi Sudul Ucrainei, va fi prima autostradă care să deservească Nordul României, va conecta jumătate din România la Piaţa Unică şi, nu în ultimul rând, va acoperi nevoile traficului proiectat”, a spus Nazare.

Reţeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T) include toate modurile de transport şi asigură aproximativ jumătate din traficul de pasageri şi marfă de pe continent.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...