Noi ciocniri în Nagorno-Karabah: Cel puţin trei morţi într-un schimb de focuri

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi o alta a fost rănită duminică în Nagorno-Karabah, enclavă azeră locuită de o majoritate de etnici armeni, a indicat într-un comunicat administraţia armeană din această regiune din Caucazul de Sud, potrivit AFP.
AGERPRES - lun, 06 mart. 2023, 09:17
Noi ciocniri în Nagorno-Karabah: Cel puţin trei morţi într-un schimb de focuri

Un grup de ‘sabotori’ ai armatei azere a deschis focul duminică asupra unei maşini aparţinând poliţiei administraţiei separatiste din Nagorno-Karabah, conform comunicatului.

‘Trei responsabili ai poliţiei au decedat’, a indicat sursa citată, precizând că un al patrulea a fost rănit cu un glonţ în piept şi a fost transportat la spital.

La rândul său, Ministerul Apărării azer a dezminţit această versiune, afirmând că un schimb de focuri a avut loc după o tentativă de control al unor vehicule suspectate că transportau arme din Armenia spre zone din Nagorno-Karabah, aflate în prezent sub controlul Baku.

‘Au deschis focul asupra unor soldaţi azeri, incidentul armat soldându-se cu morţi şi răniţi de ambele părţi’, a indicat ministerul, fără să ofere un bilanţ concret al victimelor.

Conform Baku, incidentul a avut loc pe ruta care leagă localitatea Lisagor (Turcisu, în azeră) de Stepanakert, centrul administrativ al Nagorno-Karabah.

Ministerul de Externe armean a calificat drept ‘absurde’ explicaţiile azere, afirmând că nicio probă privind un posibil transport de arme nu a fost prezentată.

Din decembrie, coridorul Lacin – o rută vitală care leagă Armenia de Nagorno-Karabah – este blocat de militanţi azeri sub pretextul unui protest împotriva minelor ilegale în regiune.

Dar Erevanul afirmă că acest blocaj a fost ordonat de Baku, provocând o criză umanitară în Nagorno-Karabah, unde proviziile ajung în prezent foarte greu.

Azerbaidjanul şi forţele separatiste armene, susţinute pe plan militar de Erevan, s-au înfruntat în cursul a două războaie, primul având loc pe fondul dezintegrării URSS, cel de-al doilea în toamna 2020.

În cursul primului conflict, soldat cu circa 30.000 de morţi, separatiştii au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah şi a zonelor-tampon din jurul acestui teritoriu montan.

În timpul celui de-al doilea, care a făcut 6.500 de morţi, Azerbaidjanul a preluat sub control aceste zone-tampon şi o bună parte din teritoriul Nagorno-Karabah.

O încetare a focului, semnată sub egida Moscovei, a fost urmată de o desfăşurare a unui contingent de menţinere a păcii rusesc, dar tensiunile rămân la cote înalte, iar negocierile privind semnarea unui tratat de pace nu avansează, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...