Noi controale ale Gărzii de Mediu la companiile care ar trebui să se înscrie în SGR. Sunt vizați producătorii de vin și spirtoase

Garda de Mediu va merge din nou în control, în luna mai, la agenții economici obligați să se înregistreze, până în 28 februerie 2022, în platforma online a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Sunt vizați în principiu producătorii din industria vinului și a băuturlor spirtoase.
Alina Stanciu - mar, 09 mai 2023, 13:13
Noi controale ale Gărzii de Mediu la companiile care ar trebui să se înscrie în SGR. Sunt vizați producătorii de vin și spirtoase

Ministerul Mediului pregătește pentru luna mai o nouă campanie de control în rândul comercianților, producătorilor și importatorilor de băuturi obligați ca până în 28 februerie 2022 să se fi înregistrat în platforma online a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Este a doua campanie de acest gen  și vine în contextul în care, la anumite categorii de băuturi, precum vinul și spirtoasele, diferența dintre numărul companiilor producătoare și numărul celor care s-au înscris ăn platformă este prea mare.

„Am obținut de la ANAF toți producătorii de băuturi pe cod CAEN și am făcut o analiză pe județe. Bineînțeles că nu toți care au acest cod CAEN  trebuie să se înscrie în SGR din diferite motive, însă am constat că șapte din opt producători de vin nu s-au înscris în SGR, iar la spirtoase procentul este și mai mic. Garda de Mediu trebuie să vadă de ce”, declarat Ráduly Róbert-Kálmán, consilier al Ministrului Mediului, în cadrul CSR Growing Responsible 2023, un eveniment IC Events.

Cei care nu se înscriu în SGR riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, iar din decembrie 2023 nu mai pot face comerț cu mărfuri în ambalaje SGR.

Potrivit ultimelor date RetuRO, s-au înscris în platformă în jur de 60.000 de agenți economici, ceea ce reprezintă în jur dee 80% dintre cei care ar avea această obligație.

Amintim că Garda de Mediu a fost  în control și în luna martie, când se înscriseseră în platformă 55.000 de agenți economici, din care doar 42% finalizaseră înregistrarea.

Atunci, într-o primă fază, în cazul în care au constatat nerespectarea obligației de înscriere, comisarii GNM au emis avertismente și au  impus conformarea operatorului economic în maxim 30 de zile.

„Le recomandăm tuturor operatorilor economici – producători/importatori și comercianți de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1l şi 3l) – care se află încă în stadii intermediare de înregistrare, dar și celor care încă nu s-au înregistrat, să parcurgă de îndată toți pașii necesari pentru a finaliza procedura de înregistrare. Este important ca, la momentul controlului comisarilor de mediu, procedura să fie finalizată, chiar dacă aceasta a fost inițiată după termenul de 28 februarie. De asemenea, obligația de înscriere rămâne valabilă inclusiv pentru toți operatorii economici vizați care își încep activitatea după 28 februarie 2023”, informa atunci Ministerul Mediului.

Cum se face înregistrarea în platforma SGR

În cazul comercianților, aceștia trebuie să înregistreze în platformă punctele de vânzare și să înscrie  datele referitoare la produsele vândute  în anul 2022 și estimarea pentru anul în curs, apoi să semneze Formularul Standard de Înregistrare, care marchează finalizarea procedurii de înregistrare.

În cazul producătorilor, după activarea contului, aceștia trebuie să înscrie: numărul de unități de ambalaje SGR și greutatea aferentă a ambalajelor, exprimată în kilograme, introduse pe piața națională în anul 2022, defalcate pe fiecare lună, categorii de produse conținute, tip de material pe subcategorii, inclusiv culoarea materialului (pentru plastic) și dacă plasticul conține barieră de oxigen (în principal pentru produsele alcoolice), volumul (număr de mililitri) pe unitate de ambalaj.

Numai după ce au fost furnizate toate informațiile menționate mai sus, va fi posibilă parcurgerea următoarelor etape ale procedurii de înregistrare, generarea și semnarea Formularului Standard de Înregistrare, pentru a finaliza înregistrarea.

Operatorii economici care întâmpină dificultăți în procesul de înregistrare vor beneficia în continuare de suport tehnic prin intermediul serviciului de Call Center dedicat, apelabil la numărul de telefon 021 207 00 09 de luni până vineri între orele 09:00 – 18:00, cu excepția sărbătorilor legale. Acesta va fi disponibil pentru a oferi asistență tehnică și a clarifica orice întrebări legate de procesul de înregistrare în SGR.

Sistemul Garanție-Returnare trebuie să  devină  funcțional, conform legii, începând cu 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi.

Acesta se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile ( plastic, aluminiu, sticlă) cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului golit de conținut, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.  a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu, și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment în care......
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...