Noi obligaţii pentru şoferi privind maşinile înmatriculate în alte ţări şi proprietatea

Şoferii nu vor mai putea circula cu o maşină care nu este înmatriculată pe numele lor, fie pentru că n-au solicitat transcrierea dreptului de proprietate la achiziţie în termen de 30 de zile, fie pentru că autovehiculul este înmatriculat în alt stat, potrivit unui proiect de OUG al MAI.
Economica.net - vin, 22 feb. 2013, 17:06
Noi obligaţii pentru şoferi privind maşinile înmatriculate în alte ţări şi proprietatea

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier, n.r.) a fost postat, vineri, spre consultare, pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cei interesaţi putând să-şi exprime punctul de vedere sau să facă sugestii vizavi de modificările propuse, în termen de 10 zile.

Printre completările şi modificările propuse se numără introducerea suspendării înmatriculării – „măsura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusă de către autoritatea competentă să realizeze operaţiunea de înmatriculare”, după cum se arată în textul proiectului de act normativ.

Această măsură ar urma să se aplice, dacă proiectul va fi adoptat, în cazul celor care, în urma achiziţionării unui autovehicul, nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la încheierea tranzacţiei.

Totodată, fostul proprietar ar urma să aibă obligaţia de a notifica în scris înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, autorităţii competente, care va face menţiunea corespunzătoare în evidenţe şi va înscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului.

Autovehiculele înmatriculate în alte state şi deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România nu vor mai putea fi conduse în ţară mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa Poliţiei Române, mai propune proiectul de modificare a OUG 195/2002.

Această prevedere ar urma să se aplice, în principal, acelor persoane din România care conduc un autovehicul înmatriculat în străinătate fără a figura în certificatul de înmatriculare, a precizat, pentru MEDIAFAX, comisarul-şef Paul Toma, şeful Serviciului de cooperare şi educaţie din cadrul Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române.

Interdicţia de a conduce în România autovehiculul înmatriculat în altă ţară după termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor menţionate în certificatul de înmatriculare, celor care efectuează transport public de mărfuri sau persoane ori transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, celor care sunt angajaţi sau asociaţi în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare şi celor care au încheiat un contract de leasing, menţionează MAI.

Măsura este propusă pentru că se întâmplă frecvent ca cei care conduc maşini înmatriculate în alt stat să fie implicaţi în incidente în trafic şi să nu aibă valabile inspecţia tehnică periodică şi asigurarea de răspundere civilă, neputând fi despăgubită victima, a explicat, pentru MEDIAFAX, Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere.

Inspecţia tehnică periodică nu poate fi făcută pentru aceste maşini pe teritoriul României, unde nu va fi recunoscută, de cele mai multe ori nici asigurarea de răspundere civilă pe care o au, a mai precizat Diniţă.

Potrivit şefului Direcţiei Rutiere din Poliţie, în acest moment există în evidenţă aproximativ 200.000 de autovehicule înmatriculate în alte ţări. Practic, aceste autovehicule intră în evidenţa Direcţiei Rutiere după ce şoferii sunt opriţi de către poliţişti în trafic.

Proiectul de OUG lansat vineri în dezbatere publică mai propune şi ca şoferii cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, să fie obligaţi să prezinte, la cererea poliţistului rutier, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de traducerea legalizată în limba română, a acestuia, pe lângă celelalte documente prevăzute de lege (documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus şi documentele referitoare la bunurile transportate).

După 30 de zile de la obţinerea titlului, după cum reiese din acest document doveditor, sau de la intrarea autovehiculului în evidenţa Poliţiei, după oprirea sa în trafic, şoferul nu ar mai avea dreptul să îl conducă în România până nu îl înmatriculează aici, a precizat Toma.

Încălcarea oricăreia dintre aceste prevederi – referitoare la dreptul de circulaţie cu un autovehicul înmatriculat în alt stat, prezentarea documentului doveditor al titlului şi traducerii şi transcrierea dreptului de proprietate – le va atrage şoferilor reţinerea certificatelor de înmatriculare, eliberându-li-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, şi retragerea plăcuţelor cu numerele de înmatriculare, se arată în proiectul de OUG.

În plus, nerespectarea obligaţiei şoferului de a avea asupra sa documentul doveditor al titlului şi traducerea legalizată, pentru autovehiculul înmatriculat în altă ţară, se va pedepsi printr-o amendă din clasa a III-a de sancţiuni contravenţionale, cuprinsă între 450 şi 600 de lei.

În cazul depăşirii termenului de 30 de zile în care o persoană din România conduce un autovehicul înmatriculat în alt stat, în afara excepţiilor enumerate, aceasta va avea de plătit o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, cuprinsă între 675 şi 1.500 de lei.

Tot cu o astfel de amendă, dar şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, va fi pedepsit şi cel care conduce un autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, din cauză că nu a solicitat transcrierea dreptului de proprietate în termenul de 30 de zile de la achiziţie.

Te-ar mai putea interesa și
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Educația financiară este un subiect de interes la ora actuală. În 2024 suntem mai atenți ca oricând cum ne cheltuim banii, chiar și când vine vorba de distracțiile de timp liber. Despre......
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Pentru al doilea an consecutiv, Laser Valley Innovation Bootcamp, eveniment care conectează cercetătorii cu antreprenorii ...
Statul a împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci,  printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate cu discont
Statul a împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate ...
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
HONOR prezintă o arhitectură AI pe patru niveluri și colaborează cu Google Cloud pentru funcții care vor fi integrate pe noile smartphone-uri
HONOR prezintă o arhitectură AI pe patru niveluri și colaborează cu Google Cloud pentru funcții care vor fi integrate ...
HONOR a debutat la VivaTech, unul dintre cele mai mari evenimente tehnologice și de inovare din Europa. Producătorul a ...