Noi proteste la Oltchim: 20 de angajaţi au anunţat că au intrat în greva foamei

Aproximativ 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim protestează, marţi, în faţa unităţii, iar 20 de salariaţi au anunţat că au declanşat greva foamei, după ce din cauza lipsei de materie primă a fost oprită activitatea în cele trei secţii unde producţia fusese reluată în noiembrie 2012.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 11:12
Noi proteste la Oltchim: 20 de angajaţi au anunţat că au intrat în greva foamei

Protestul are loc în faţa pavilionului administrativ al combinatului Oltchim, unde oamenii scandează „Hoţii”, „Vrem să muncim” şi cer ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a detensiona situaţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit preşedintelui Sindicatului „Victoria” din SC Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev, 20 de angajaţi au intrat în greva foamei, în faţa sediului societăţii fiind montate corturi în care stau greviştii foamei.

„Un număr de 24 de persoane şi-au dat acordul astăzi (marţi – n.r.) ca să intre în greva foamei. 20 au intrat deja în greva foamei, iar ceilalţi patru vor intra probabil de mâine (miercuri- n.r.). Oamenii nu mai cred în promisiuni. Cele trei secţii care reluaseră producţia şi-au întrerupt activitatea din lipsa materiei prime, banii pentru capitalul de lucru nu au venit şi sunt restanţe salariale. Situaţia combinatului este gravă, iar oamenii acuză că au fost minţiţi”, a spus Corneliu Cernev.

Şi săptămâna trecută aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa pavilionului administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă.

Administratorul judiciar Gheorghe Pipera declara atunci că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înţeleagă „să fie calme”.

„Noi facem eforturi, am discutat şase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înţeles strategia noastră pe termen scurt şi este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înţeleagă că discutăm reorganizarea societăţii. Sindicatele trebuie să înţeleagă să fie calme”, afirma Gheorghe Piperea.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Guvernul a încercat anul trecut să privatizeze Oltchim, însă licitaţia pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni a eşuat din cauză că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...