Şoferii vor putea cere despăgubiri asiguratorilor care nu respectă obligaţiile RCA

Şoferii vor putea cere despăgubiri companiilor de asigurări care nu îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau o fac defectuos.
Economica.net - mie, 30 nov. 2011, 10:42

Şoferii vor putea cere despăgubiri companiilor de asigurări care nu îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau o fac defectuos, iar penalităţile vor fi de 0,2% pe zi din valoarea despăgubirii cuvenite, informează Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluţiilor şi tendinţelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obţinerea unui nivel optim de protecţie a asiguraţilor şi păgubiţilor, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de asigurători„, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Totodată, pentru poliţele RCA emise începând cu 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica şi asiguraţilor persoane juridice.

De asemenea, termenul în care asiguratorul are obligaţia de a comunica asiguratului/păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucrătoare.

În cazul daunelor pentru care valoarea reparaţiilor este posibil să depăşească valoarea vehiculului avariat, asigurătorul RCA are obligaţia de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

Potrivit CSA, începând cu anul 2012, pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri va fi de un milion de euro (de la 750.000 de euro în acest an), echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

Modificările prezentate vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

 

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...