Noi reguli la TVA pentru platforme digitale precum Uber și Airbnb, aprobate. Ce se schimbă

Platformele online din Uniunea Europeană vor trebui ca, până în 2030, să plătească TVA pentru serviciile furnizate prin intermediul infrastructurii lor, în cazurile în care furnizorii individuali nu percep TVA. Decizia a fost votată miercuri în plenul Parlamentului European, care a aprobat modificările Directivei TVA propuse de statele membre în noiembrie 2024.
Lidia Neagu - mie, 12 feb. 2025, 22:36
Noi reguli la TVA pentru platforme digitale precum Uber și Airbnb, aprobate. Ce se schimbă

Se așteaptă ca această decizie să elimine concurența neloială și să combată frauda în materie de TVA, simplificând în același timp procesele administrative pentru întreprinderile care desfășoară activități transfrontaliere.

Beneficiile economice ale acestor schimbări sunt substanțiale. Comisia a calculat că statele membre vor recupera până la 11 miliarde de euro din pierderea de venituri din TVA în fiecare an pentru următorii 10 ani.

De asemenea, companiile vor economisi 4,1 miliarde de euro pe an în următorii 10 ani în ceea ce privește costurile de conformitate și 8,7 miliarde de euro în ceea ce privește costurile de înregistrare și administrative pe o perioadă de zece ani.

Potrivit unui comunicat al Legislativului european, noua regulă va pune capăt unei ”distorsiuni a pieței”, deoarece serviciile similare furnizate în economia tradițională sunt deja supuse TVA.

Actualizarea Directivei afectează în special sectoare precum închirierea de locuințe pe termen scurt și transportul rutier de călători, în care platformele digitale au remodelat semnificativ dinamica pieței. Platforme precum Uber și Airbnb s-ar putea confrunta cu costuri mai mari, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor serviciilor.

Cu toate acestea, statele membre vor avea posibilitatea de a excepta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) de la această cerință – o măsură pe care Parlamentul a susținut-o în mod activ pentru a proteja întreprinderile mici.

În fiecare an, veniturile din TVA depășesc 1.000 de miliarde de euro în UE, reprezentând aproape o cincime din totalul impozitelor colectate.

Această regulă se aplică în cazurile în care furnizorii individuali de servicii nu percep deja TVA. Obiectivul este de a uniformiza condițiile de concurență între furnizorii de servicii digitale și cei tradiționali. În prezent, întreprinderile care oferă servicii similare în sectoarele tradiționale sunt supuse TVA, în timp ce platformele online au putut adesea să funcționeze în temeiul unor norme fiscale diferite, creând distorsiuni ale pieței.

De asemenea, actualizarea va digitaliza pe deplin obligațiile de raportare a TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere până în 2030, întreprinderile emițând facturi electronice pentru tranzacțiile transfrontaliere între întreprinderi și raportând automat datele către administrația lor fiscală. Astfel, decidenții UE spun că autoritățile fiscale ar trebui să fie într-o poziție mai bună pentru a combate frauda în materie de TVA.

Pentru a simplifica sarcina administrativă a întreprinderilor, normele consolidează ghișeele unice online pentru TVA, astfel încât un număr și mai mare de întreprinderi cu activitate transfrontalieră vor putea să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online și într-o singură limbă.

Această actualizare a normelor privind TVA a fost pregătită de peste doi ani. La 8 decembrie 2022, Comisia a prezentat pachetul ”TVA în era digitală” (pachetul ViDA), care cuprinde trei propuneri. Una dintre acestea a fost actualizarea Directivei TVA din 2006.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz a prezentat „cea mai inteligentă mașină lansată vreodată de marcă”
Mercedes-Benz a prezentat „cea mai inteligentă mașină lansată vreodată de marcă”
Germanii de la Mercedes-Benz fac un nou pas în reorganizarea gamei de produse prin lansarea modelului CLA care va fi disponibil atât cu motoare electrice, cât și cu sisteme hibride de propulsie....
BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă pe baza hotărârii Curții Constituționale de anul trecut
BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă pe baza hotărârii Curții Constituționale de anul trecut
Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura preşedintei S.O.S. România, Diana Iovanovici-Şoşoacă, luând în ...
Premierul Meloni anunță că Italia nu intenționează să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina
Premierul Meloni anunță că Italia nu intenționează să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina
Italia nu intenţionează să trimită soldaţi în Ucraina, a declarat sâmbătă şefa guvernului italian Giorgia Meloni, ...
Ciolacu: Când se va finaliza instalarea procesului de digitalizare, va fi și o reorganizare a sistemului bugetar pe fond, nu de formă
Ciolacu: Când se va finaliza instalarea procesului de digitalizare, va fi și o reorganizare a sistemului bugetar pe fond, ...
Reorganizarea de fond a sistemului bugetar din România va avea loc după finalizarea procesului de digitalizare a instituţiilor ...