Noi reguli pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale în UE

Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să dea dovadă de solidaritate şi cooperare în situaţia unor crize în aprovizionarea cu gaze naturale, conform unui acord politic convenit între Consiliul UE şi Parlamentul European în noaptea de miercuri spre joi, informează AFP.
Economica.net - joi, 27 apr. 2017, 10:36
Noi reguli pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale în UE

Comisia Europeană, care are drept obiectiv înfiinţarea unei veritabile ‘uniuni energetice’, a formulat în luna februarie 2016 o propunere care obligă statele membre să coopereze mai mult într-un domeniu care este sensibil pentru guverne, respectiv aprovizionarea cu gaze naturale în situaţii de criză.

‘Noile reguli garantează o abordare comună şi coordonată la nivel regional cu privire la securitatea aprovizionării cu gaze în rândul statelor membre. Este pentru prima dată când se va aplica principiul solidarităţii în domeniul energiei. Statele membre vor trebui să îşi ajute vecinii în situaţii de crize serioase’, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Cooperarea regională, asupra căreia au căzut de acord negociatorii celor trei instituţii comunitare, introduce conceptele de ‘coridoare pentru aprovizionarea de urgenţă’ şi ‘client protejat de solidaritate’, a explicat Consiliul UE într-un comunicat separat.

Ideea vizează formarea de blocuri regionale în care să fie repartizate statele membre. În cadrul acestor blocuri regionale, un stat membru UE va trebui să furnizeze gaze unui stat vecin care se confruntă cu o pană în aprovizionare, în caz de urgenţă şi pentru clienţii ţintă, gospodării sau servicii publice cum sunt spitalele. Este vorba de mecanism care nu va fi utilizat decât în ultimă instanţă şi care va implica acordarea de compensaţii, a subliniat Consiliul UE.

Statele membre, cu ajutorul Comisiei, vor trebui să elaboreze planuri de prevenţie şi de urgenţă pentru a face faţă oricărei penurii.

Acordul vizează de asemenea să îmbunătăţească transparenţa contractelor. Companiile de gaze naturale vor notifica autorităţile naţionale competente în legătură cu contractele considerate relevante pentru securitatea aprovizionării. Aceste contracte reprezintă 28% din consumul anual de gaze naturale ale statelor membre.

‘Dacă autorităţile competente au îndoieli cu privire la impactul unor astfel de contracte asupra securităţii aprovizionării cu gaze a unui stat membri sau unei regiuni, ele trebuie să înştiinţeze Comisia’, subliniază Consiliul UE.

Acordul politic negociat de Consiliul UE, Parlamentul European şi Comisia trebuie aprobat în mod formal de Parlament şi statele membre.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...