Noi reguli pentru racordarea la gaze. Avantaje pentru consumatori, penalităţi pentru distribuitori

ANRE a elaborat un proiect de ordin care modifică Standardul de Performanţă pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale, prin care se stabilesc termene mai scurte şi compensaţii băneşti pe care distribuitorii trebuie să le plătească dacă nu le respectă.
Mihai Nicuţ - lun, 05 mart. 2018, 22:02
Noi reguli pentru racordarea la gaze. Avantaje pentru consumatori, penalităţi pentru distribuitori

Proiectul presupune, mai întîi „introducerea termenelor referitoare la soluționarea cererilor de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, indicator de performanță și compensațiile aferente”.

Astfel, distribuitorul va trebui să dea un răspuns la o solicitare de racordare în termen de cinci zile, dacă nu este necesară realizarea extinderii și/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuție a gazelor naturale pentru noul branşament sau dacă extinderea este în planul de investiţii al operatorului de distribuţiue, aprobat de ANRE.

În restul situaţiilor, solicitantul cererii de racordare trebuie să primească un răspuns în 30 de zile. Răsunsul poate fi pozitiv sau negativ

Dacă nu respectă termenul, distribuitorul este obligat să plătească daune de 20 de lei solicitantului cererii de racordare, plus cinci lei pentru fiecare zi de întârziere a răspunsului. Întîrzierea nu poate depăşi 60 de zile.

Citeşte şi: 

Conductele de transport al gazelor din România crapă şi când e prea frig şi când e prea cald. Cine e de vină

ANRE mai obligă distribuitorii să realizeze şi un studiu tehnico-economic, pentru a se evalua condiţiile privind asigurarea accesului celor care solicită racordarea la sistemul de distribuţie. Studiul tehnico-economic însoțește avizul tehnic de principiu şi trebuie elaborat în maximum 30 de zile de la data primirii cererii de racordare.

Dacă termenul nu este respectat, distribuitorul trebuie să plătească o daună fixă de 100 de şi, suplimentar, „5 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 31-a zi, de la data primirii cererii de racordare la SD în cazul documentatiei complete sau de la data completării acesteia, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere”.

Pentru realizarea unui nou record şi/sau a unei noi staţii de reglare/măsurare, distribuitorul trebuie să depună documentația pentru autorizația de construire în maximum 45 de zile de la data încheierii contractului de racordare şi să pună în funcţiune instalaţia în maximum 60 zile de la data obținerii autorizației de construire, respectiv 120 zile de la data obținerii autorizației de construire obținute în lunile decembrie, ianuarie și februarie.

Dacă nu o face, pentru fiecare dintre cele două situaţii va plăti solicitantului o despăgubire fixă de 100 de lei pe zi.

Apoi, pentru situaţia în care a depus cu întârziere documentaţia, va plăti suplimentar 20 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 46-a zi, de la data încheierii contractului de racordare, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere. La fel, va plăti 20 de lei pentru fiecare zi de întârziere în care nu a pus instalaţia în funcţiune, începând cu a 61-a zi, respectiv 121-a zi, după caz, de la data obținerii autorizației de construire, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.

Citeşte şi: 

Semnal de alarmă: Cine va mai construi cele 5.000 km de conducte de gaze de care are nevoie România? Firmele româneşti au murit

Distribuitorul este obligat să răspundă la sesizările/reclamațiile scrise ale oricărui solicitant sau utilizator al sistemului de distribuţie cu privire la proiectarea, execuția, recepția și punerea în funcțiune a instalaţiei.

Dacă nu o face, este obligat la o daună fixă de 10 lei, şi, suplimentar, 2 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 21- a zi de la data înregistrării sesizării/reclamației, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.

ANRE mai impune şi ca firma de distribuţie să pună în funcţiune obiectivul/conducta realizată în maximum nouă luni de la semnarea contractului sau a emiterii acordului de acces , sau de cel mult şase luni de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Dacă nu respectă termenele, va plăti o despăgubire fixă de 100 de lei şi, suplimentar, 20 de lei pentru fiecare zi de întârziere, iar întârzierea nu poate depăşi 60 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful BAAR spune totul despre RCA, după falimentul City Insurance: „Prețul e mai puțin important… La volan ești în posesia unei arme”. De ce  scumpirea RCA nu se va opri aici?
Șeful BAAR spune totul despre RCA, după falimentul City Insurance: „Prețul e mai puțin important… La volan ...
Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR), organism care adună toți asigurătorii ...
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...