Noi schimbări la Mega Image. Va face parte din acelaşi grup de achiziţii cu Rewe şi va putea cumpăra marfă mai ieftin

Noul jucător din piaţa retailului alimentar mondial, Ahold Delhaize, proprietarul supermarketurilor Mega Image din România, a devenit membru în două grupuri de achiziţii distincte. Va ajunge astfel să negocieze preţuri şi promoţii alături de grupul Rewe, operatorul magazinelor Penny Market sau alături de ce mai mare retailer din Danemarca sau Elveţia.
Alina Stanciu - mie, 03 aug. 2016, 21:08
Noi schimbări la Mega Image. Va face parte din acelaşi grup de achiziţii cu Rewe şi va putea cumpăra marfă mai ieftin

Ahold Delhaize, compania înfiinţată anul acesta în urma fuziunii dintre retailerii Delhaize Group, proprietarul lanţului Mega Image din România, şi Royal Ahold, a anunţat aderarea la două grupuri de achiziţii distincte din Europa, infiormează KamCity.ro. În încercarea de a-şi creşte puterea de negociere în faţa distribuitorilor, compania va fi, începând cu 1 septembrie, parte a AMS şi a Coopernic, două grupuri de achiziţii din Europa create de retaileri pentru a putea cumpăra marfă în cantităţi mult mai mari şi a beneficia implicit de preţuri mai bune.

Royal Ahold este unul dintre membrii fondatori ai AMS, astfel că fuziunea cu Delhaize nu va afecta apartenenţa retailerului la alianţa din care mai fac parte 10 dintre cei mai mari jucători de pe piaţa comerţului alimentar din Europa printre care Jeronimo Martins (Portugalia şi Polonia), Dansk Supermarked (cel mai mare grup de retail din Danemarca), Esselunga (Italia), Hagar (Islanda), ICA (Suedia), Kesko (Finlanda), Migros (cel mai mare retailer din Elveţia), Morrisons (Marea Britanie), Uniarme (Portugalia). AMS a fost creată în 1988 în Danemarca, iar de atunci iniţiază, administrează şi coordonează achiziţii de marf pentru toţi membrii săi.

În ceea ce priveşte alianţa Coopernic, aceasta a inclus Delhaize Group din 1 ianuarie 2015, de când grupul belgian a decis să părăsească AMS. Din Coopernic mai fac parte Coop Italia, Leclerc (Franţa) şi  Rewe- retailerul german care operează pe plan local lanţul Penny Market şi a operat supermarketurile Billa înainte de vânzarea lor către Carrefour.

Ce sunt grupurile de achiziţii şi la ce folosesc ele

Un grup de achiziţii în retail este o organizaţie la care aderă mai mulţi comercianţi pentru a putea negocia cu furnizorii preţuri, servicii şi promoţii în condiţii mai bune decât ar fi putut-o face fiecare membru în mod individual. Mai mult, aceste alianţe asigură membrilor posibilitatea de a-şi securiza promoţii exclusive la anumite produse şi de a comercializa mărci private la cele mai bune preţuri.

Nu în ultimul rând, jucătorii care fac parte din astfel de grupuri de achiziţii au între ei înţelegeri prin care se angajează să nu se concureze direct, operând în zone geografice distincte.

În Europa, cele mai puternice astfel de alianţe sunt  Agecore (Intermarche, Eroski, Edeka etc), BIGS (francizaţii Spar), EMD ( Casino, ESD Italia, Euromadi PORT, Euromadi Spain, Markant, NorgesGruppen, Supergros, Superunie, Tuko Logistics etc). 

Un parteneriat similar funcţionează şi pe piaţa din România, între Metro Group şi grupul francez Auchan. Aceştia au finalizat la finele lui 2015 un parteneriat privind achiziţiile, ce presupune negocieri pentru produsele de marcă la nivel local în România, combinând punctele forte ale retailerului Grup Auchan şi cele ale METRO Cash & Carry, divizia de vânzari cu ridicata a METRO GROUP.

„Lucrând împreună, dorim să beneficiem de avantajul complementarităţii reţelelor noastre în cele 2 ţări (România şi Franţa n.red), oferind cea mai bună acoperire geografică şi cele mai bune concepte comerciale, atât ân ceea ce priveşte formatele cât şi canalele de distribuâie, cu scopul de a întări competitivitatea ambelor grupuri şi concurenâa pe pieâele respective, bazându-ne pe punctele forte ale mărcii fiecărui grup”, explica în septembrie 2015  Vianney Mulliez, Preşedinte al Consiliului de Administraţie a Grupului Auchan.

Cum funcţionează achiziţiile într-o astfel de alianţă

În general, aceste grupuri de achiziţii cumpără împreună doar o parte din marfa care se regăseşte pe rafturile magazinelor membrilor. În schimb, în cazul acelor produse care se cumpără împreună, comenzile se fac agregat, astfel încât furnizorul să accepte un preţ cât mai mic în schimbul unor rulaje foarte mari. O astfel de alianţă are şi dezavantajele ei, printre acestea numârându-se dificultatea de a alinia obiectivele de business astfel încât grupul să beneficieze de cele mai bune oferte din partea furnizorilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...