Noi taxe cerute de ANRE firmelor din sectorul gazelor și energiei electrice

Un ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicat recent în Monitorul Oficial, introduce câteva categorii noi de taxe care pot fi plătire de operatorii din sector.
Mihai Nicuţ - mar, 19 apr. 2022, 21:56
Noi taxe cerute de ANRE firmelor din sectorul gazelor și energiei electrice

ANRE a elaborat Ordinul 60/2022, care modifică un ordin similar din 2021, referitor la “aprobarea tarifelor şi contribuţiilor băneşti percepute de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2022”.

Modifcările vizează de fapt introducerea unor noi tipuri de tarife încasate de Autoritate.

Astfel, în ordinul vechi, ANRE percepea o singură taxă, de 1.000 de lei, pentru “confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”.

În Ordinul nou, la acest capitol, ANRE percepe acum patru feluri de taxe. Una este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”, și este de 1.000 de lei. A doua este pentru “aprobarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”, și este tot de 1.000 de lei. A treia este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru modificarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică” și costă 125 de lei. În fine, a patra este pentru “modificarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”, și este, la fel de 125 de lei.

Lucrurile stau la fel și în sectorul gazelor naturale. Astfel, în vechiul ordin, se percepea, la acest capitol, o singură taxă pentru “confirmarea unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, de 1.000 de lei.

Acum, identic cu situația din sectorul energiei electrice, și la gaze se plătesc patru astfel de taxe. Prima este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru confirmarea unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este de 1.000 de lei. A doua este pentru “aprobarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este tot de 1.000 de lei. A treia este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru modificarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este de 125 de lei. A patra este pentru “modificarea deciziei de confirmare unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este tot de 125 de lei.

ANRE arată că taxele se achită de solicitant anterior depunerii documentațiilor iar banii “nu se înapoiază solicitantului în cazul retragerii cererii, al clasării documentaţiei, precum şi al neacordării avizului privind racordarea sau al refuzului de confirmare a sistemului de distribuţie închis”.

Autoritatea Naţională în domeniul Energiei, instituţia care reglementează şi supraveghează pieţele de energie electrică şi termică şi de gaze naturale din România, subordonată Parlamentului, nu primeşte bani de la bugetul de stat pentru a-şi desfăşura activitatea, ci se finanţează din taxele şi contribuţiile pe care le impune agenţilor economici pe care îî reglementează.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând de pe 18 aprilie 2024....
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...