1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Noi temeri pentru Europa. Spania ar putea cere prea puţini bani de la UE

Spania, care a subestimat timp de câţiva ani pierderile băncilor, este pe cale să supraaprecieze potenţialul acestora de profit pe timp de recesiune, situaţie în care guvernul ar putea solicita prea puţini bani de la UE pentru recapitalizarea sistemului financiar, potrivit unei analize Bloomberg.

02 iul, 2012 | Mediafax

Una dintre cele două companii contractate de guvernul de la Madrid să efectueze teste de stres în sectorul bancar estimează că pierderile băncilor din Spania s-ar putea ridica la 274 miliarde euro în următorii trei ani. Acelaşi consilier, firma de consultanţă Oliver Wymann, estimează că profitul sistemului bancar spaniol, înainte de provizionare, va fi de 23 miliarde euro pe an, aproximativ cât în 2011, într-un scenariu de contracţie economică de 6,5%.

Cele mai mari bănci spaniole, Santander şi BBVA, câştigă majoritatea veniturilor pe plan internaţional, însă celelalte instituţii de credit depind de economia locală. Pentru majoritatea, dobânzile plătite la depozite au devenit mai ridicate decât câştigurile din credite ipotecare. Cel mai probitabil business al băncilor din Spania - atragerea de fonduri de la BCE la dobânda de 1% şi creditarea statului la 6% - riscă să împingă ţara în faliment.

"Pe măsură ce economia continuă să meargă în jos, băncile din eşalonul secund nu pot genera profit, iar pierderile vor creşte tot mai mult. Pierderile băncilor nu pot fi oprite. Sectorul bancar va turna în final picătura care umple paharul", comentează pentru Bloomberg un analist al Royal Bank of Scotland.

Supraestimarea profiturilor ar putea rezulta în solicitarea, de către guvern, a unor fonduri de recapitalizare bancară care se vor dovedi insuficiente. Astfel creşte riscul ca pachetul de sprijin pentru Spania să eşueze şi să ofere numai o scurtă perioadă de repaos, asemenea celor patru tentative anterioare din ultimii doi ani de rezolvare a problemelor din sistemul bancar spaniol.

Miniştrii Finanţelor din zona euro şi-au dat acordul de principiu pentru un împrumut de 100 miliarde euro către guvernul spaniol în vederea recapitalizării băncilor. Ajutorul a fost înlesnit de deciziile liderilor europeni la summit-ul UE de săptămâna trecută, iar detaliile tehnice ale acordului vor fi cunoscute pe 9 iulie, când este programată următoarea întâlnire a Eurogroup.

Costurile de finanţare a Spaniei pe 10 ani au scăzut cu 0,61 puncte procentuale, la 6,33%, după anunţarea deciziilor de la summit-ul UE. În particular, guvernele zonei euro au renunţat la o prevedere conform căreia împrumuturile către Spania ar fi avut prioritate la plată, motiv de îngrijorare pentru investitori.

"Vor câştiga probabil câteva săptămâni, dar trebuie să acţioneze urgent pentru remedierea băncilor cu pierderi. Spania nu paote aştepta un an, până când se va instala noul mecanism bancar (la nivel european - n.r.)", comentează analistul RBS, făcând referire la mecanismul comun de supraveghere bancară care va fi elaborat până la sfârşitul anului de Comisia Europeană.

Auditorii externi ai sectorului bancar spaniol, Olier Wyman şi firma germană de consultanţă Roland Berger, estimează că băncile din Spania au nevoie de recapitalizări în valoare totală de până la 62 miliarde euro. Studiile celor două firme vor juca un rol important în stabilirea sumei cerută de Spania de la UE, însă cifra exactă va fi stabilită după finalizarea unei examinări de la caz la caz, programată pentru luna septembrie.

Economia spaniolă s-a contractat timp ce şase trimestre din 2008 până în prezent şi a intrat în 2012 în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii patru ani, după ce a crescut anul trecut cu mai puţin de 1%. Banca Spaniei a avertizat săptămâna trecută că situaţia economică s-a deteriorat şi în trimestrul al doilea. FMI şi UE estimează pentru Spania o scădere economică de 1,8% în acest an. Spania are cel mai ridicat şomaj din UE, de 24%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO