Noile fabrici: malluri, birouri şi apartamente

Mii de gulere albe şi vânzători vor lua în următorul an locul salopetelor. Noi proiecte imobiliare se ridică în locul fostelor fabrici din Bucureşti. Citeşte într-un material ECONOMICA.NET care sunt proiectele care vor fi finalizate în următorii anii pe ruinele fostelor fabrici.
Andrada Ghira - lun, 26 nov. 2012, 22:01
Noile fabrici: malluri, birouri şi apartamente

Terenurile pe care odinioară funcţionau fabrici şi uzine sunt în zone bune ale Capitalei, iar investitorii au plătit zeci de milioane de euro pentru a le cumpăra. Alte sute de milioane de euro vor fi investite în proiectele care vor lua locul fabricilor.

Sky Tower şi Promenada Mall în loc de Fabrica de Elemente de Automatizări

Un mall de 150 de milioane de euro va fi finalizat de austriecii de la Raiffeisen Evolution pe terenul unde a funcţionat Fabrica de Elemente de Automatizări.

Promenada Mall (foto), a cărui finalizare este estimată pentru luna octombrie a anului viitor, va avea 35.000 mp suprafaţă închiriabilă dispusă pe patru nivele şi peste 120 de magazine.

Cea mai înaltă clădire din România, Sky Tower, dezvoltată şi finalizată tot de austriecii de la Raiffeisen pe acelaşi teren, îşi va primi de anul viitor primii chiriaşi.

Sky Tower are o înălţime de 137 de m şi 37 de etaje cu spaţii de birouri destinate închirierii.


Parc de retail pe locul unde s-au asamblat primele autobuze româneşti

În ianuarie 2012, canadienii de la Benevo Capital anunţau achiziţia terenului de 77.000 al fostei fabrici Vulcan, pentru ca cinci luni mai târziu să anunţe un parteneriat cu sud-africanii de la NEPI, pentru dezvoltarea unui parc de retail pe acest teren. Planurile de începere a lucrărilor de construcţie sunt prevăzute pentru primăvara anului viitor, au declarat pentru ECONOMICA.NET, surse din piaţă.

Parteneriatul este unul 50/50, iar NEPI vine cu un capital de 20 de milioane de euro pentru construcţia proiectului. Estimările arată că Benevo ar fi plătit aproximativ 23 de milioane de euro pentru terenul din Capitală.

Proiectul Benevo Retail Park (foto) va avea o suprafaţă comercială de 35.000 de metri pătraţi, cu un magazin de bricolaj, un hipermarket de 10.500 metri pătraţi şi o galerie comercială de 10.000 de metri pătraţi.

Mult aşteptatul Mega Mall de lângă Arena Naţională

În sfârşit, austriecii de la Real4You au obţinut autorizaţia de construcţie a centrului comercial Mega Mall (foto) pe terenul fostei fabrici Electroaparataj, lângă Arena Naţională, zonă care nu este deservită de niciun mall.

La începutul anului 2008, compania anunţase că vrea să dezvolte un mall care necesită investiţii în valoare totală de 400 de milioane de euro, după ce a achiziţionat terenul de la compania Broadhurst pentru suma de 60 de milioane de euro.

Iniţial, lucrările de construcţie trebuiau să înceapă în luna iulia a anului 2009 şi să fie finalizate în 2012.

Acum, odată cu autorizaţia de construcţie obţinută, lucrările vor fi demarate anul viitor, iar mallul va avea o suprafaţă închiriabilă de 70.000 mp. Datele referitoare la investiţie nu au fost făcute încă publice.

După Cora, şi Auchan intră pe piaţa mallurilor

   Retailerul Auchan a făcut pasul spre dezvoltarea de proiecte imobiliare în acest an, prin divizia de investiţii imobiliare Immochan. Şi nu au venit cu planuri mici. Retailerul a cumpărat platforma Tractorul din Braşov, acolo unde un grup de investitori au renunţat la construirea mallului Coresi Shopping City.

   Acum, proiectul va fi dezvoltat de Immochan şi va cuprinde în primă fază construcţia unui hypermarket de 13.000 mp şi o galerie comercială de 23.000 mp (foto stânga). Data estimată a deschiderii este 2013.Hipermarketul va avea o suprafaţă de 13.300 mp, galeria comercială aproximativ 23.700 mp cu 120 de magazine şi 2.700 de locuri de parcare.

 

Şi nu doar Braşovul este pe hartă. Pe 4 decembrie, la Bucureşti va fi deschis primul Auchan City, care are un hipermarket mai mic, de 4.800 mp, o galeria comercială de 2.400 mp şi 296 locuri de parcare. Acest proiect este construit pe un teren unde a funcţionat Grandmetal. De asemenea, în 2014 este programată deschiderea unui alt Auchan City din Capitală, de data aceasta în Drumul Taberei.

Jumătate din terenul fostei fabrici Tricodava, deţinut de compania spaniolă Pryconsa, a fost cumpărat de Auchan. Proiectul de pe acest teren (foto dreapta) prevede construcţia unui hipermarket de 12.000 mp, a unei galerii comerciale de aproape 10.000 mp unde vor fi 90 de magazine şi 1.600 de locuri de parcare.

Laromet prinde viaţă

Într-un interviu acordat ECONOMICA.NET, David Hay, CEO AFI Europe România, declara că au fost începute lucrările preliminare la mallul AFI B.NOI (foto), de pe fosta platformă Laromet din Bucureştii Noi. Data de deschidere este prevăzută pentru prima parte a anului 2014. Citeşte interviul aici.

  „Am început lucrările preliminare, cele de  fundaţie pentru mall şi vom deschide acest   proiect la sfârşitul primului trimestru din 2014. L-am făcut mai uşor de construit. Primul chiriaş este Real, iar de zilele acestea vom începe închirierea proiectului. Am schimbat puţin conceptul, nu complet, dar în principiu mallul va rămâne la fel. Dar în loc să avem două nivele, parterul şi primul etaj, majoritatea centrului comercial va fi la parter, singura parte la etaj, va fi deasurpa magazinului Real, unde va fi zona de restaurante şi distracţie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, David Hay.

 

Immofinanz face birouri la Electronica

Cu un portofoliu de peste 100 de hectare de teren, austriecii de la Immofinanz se concentrează pe dezvoltări în Bucureşti şi se pregăteşte pentru noi proiecte: o clădire de birouri din zona Pipera (foto) şi un proiect rezidenţial pe fosta platformă Ventilatorul.

„Începem constucţia de noi proiecte atunci când piaţa este pregătită. Pregătim un proiect de birouri aici în Bucuresti, pe un teren aproape de Iride Business Park, în drum spre Pipera. Dacă piaţa e pregătită vom începe construcţia, care ar putea fi în 2013, dar doar dacă condiţiile pieţei sunt bune. Pentru noi, condiţii bune înseamnă dacă este destulă cerere pentru noi spaţii de birouri”, a declarat recent Daniel Riedl, COO Immofinanz, despre proiectul care ar pute fi demarat pe terenul fostei fabrici Electronica din Capitală.

Proiectul presupune redezvoltarea terenului fostei fabrici Electronica şi prevede construcţia a 125.000 mp de spaţii mixte. Terenul de 42.000 mp se află în apropierea Iride Business Park.

Pe ce platforme ar putea începe construcţiile anul viitor

Lucrările de demolare a fostei fabrici Timpuri Noi se apropie de sfârşit. IKEA, care a cumpărat terenul prin Interprime Properties, se pregăteşte de construcţie, însă un termen în acest sens nu a fost avansat. Dar, compania va construi, în primă fază, spaţii de birouri cu o suprafaţă de 50.000 mp. În 2010, IKEA a cumpărat terenul Timpuri Noi cu aproape 35 de milioane de euro.

Şi spaniolii de Gran Via vor să dezvolte o parte din platforma Frigocom. După ce a fost vândută o parte din teren retailerului Lidl, care a construit aici un magazin, în zonă vor apărea şi blocuri cu apartamente. Antoanela Comşa, directorul general al companiei a declarat recent pentru ECONOMICA.NET că speră ca până în martie-aprilie 2012 să obţină finanţare pentru demararea lucrărilor de construcţie. Citeşte mai multe aici.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...