Noile reguli pentru RCA, adoptate tacit de Senat. Modificările făcute la presiunea Comisiei Europene, contestate de asociații de consumatori

Senatul României a adoptat tacit modificările impuse de Comisia Europeană României în legătură cu legea RCA. Inițiatorul primei forme a proiectului este chiar Guvernul României, iar camera decizională va fi Camera Deputaților.  Cele mai importante schimbări vizează eliminarea barierelor în ceea ce privește cheltuielile "decontate" de asigurători în prețul RCA, dar și ridicarea minimului control pe care ASF îl putea exercita asupra felului în care asigurătorii își construiesc tarifele. Unul dintre articolele legii, care face referire la sancțiunile ce pot fi aplicate firmelor de asigurare, a stârnit reacții dure din zona asociațiilor pentru protecția consumatorilor.
Economica.net - lun, 11 mai 2020, 09:32
Noile reguli pentru RCA, adoptate tacit de Senat. Modificările făcute la presiunea Comisiei Europene, contestate de asociații de consumatori

Majoritatea modificărilor aduse legii au fost impuse, așa cum arătam mai sus de către  Comisia Europeană, la sesizarea companiilor de asigurare multinaționale care activează și în România.

Modificările impuse de CE, sub amenințarea procedurii de infrigement, nu au fost primite cu mare entuziasm nici în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care pierde unele pârghii prin care, în situații extreme ar putea evita creșterea nejustificată a tarifelor.

De exemplu, una dintre modificări elimină pragul de 25% impus pentru ponderea cheltuielilor administrative în totalul prețului RCA. Având în vedere că, înainte de a impune pragul de 25%, unele companii ajungeau și la 40% cu acest indicator este de așteptat. De asemenea, firmele de asigurare nu mai sunt obligate să informeze ASF de fiecare dată când modifică tarifele RCA. Mai sunt și alte modificări care, împreună, oferă libertate totală asigurătorilor în stabilirea tarifelor RCA, lucru cerut și de rigorile europene.

Menționăm că măsurile care sunt eliminate prin acest proiect, împreună cu introducerea conceptului de „asigurat cu risc ridicat”, au fost introduse în noua lege RCA, în 2017, în contextul expirării perioadei de plafonare a tarifelor, singura măsură considerată la acea vreme potrivită pentru a stopa creșterile masive de prețuri generate de falimentele Astra și Carpatica Asig. Aceste măsuri aveau scopul de a acționa ca o ancoră în cazul unor evoluții extreme viitoare.

AICI puteți citi forma adoptată de Senat a legii

Conceptul de asigurat cu risc ridicat rămâne și presupune ca acei solicitanți care primesc cel puțin trei oferte de „N” ori mai mari decât tariful de referință afișat de ASF să fie repratizați de către BAAR către un asigurător care să îi ofere automat un RCA la un preț sub acest nivel, stabilit de Biroul Asigurătorilo de Automobile din România (BAAR).Așa numitul „factor N” va fi calculat tot de către BAAR.

De altfel, BAAR capătă prin acest proiect mult mai multe atribuții și obligații decât în prezent. Printre altele, entitatea care adună toate firmele care emit RCA în România va trebui să elaboreze un cod de etică și să ia măsuri atunci când acest cod nu este respectat de membri săi.

 

Articol de lege contestat de asociații ale consumatorilor și ale transportatorilor



Articolul de lege care a stîrnit, însă, cele mai multe reacții negative, imediat după adoptarea tacită, este cel referitor la sancțiunile pe care ASF le poate da firmelor de asigurare. Acest articol spune că, în cazul constatării  săvârșirii a două sau mai multe contravenții de către o firmă de asigurare se aplică doar amenda pentru contravenția cea mai gravă. În prezent, firmele de asigurare trebuie să achite toate amenzile. De altfel, este și cazul celor mai mari două societăți de asigurări RCA din țară, Euroins și City Insurance, care în ultimul an au primit deja trei contravenții. Această modificare, transmit cei de la Confederația CONROM (formată potrivit propriilor afirmații din 28 de asociații și 4 federații de consumatori) slăbește și mai mult modul de supraveghere și sancționare a firmelor de asigurare. Un punct de vedere în același sens a emis și COTAR, una dintre cele mai importante asociații ale transportatorilor din România. Ambele fac referirela situațiile cu Euroins și City Insurance, cu care se află în conflict deschis și pe care le acuză că plătesc cu întârziere, parțial sau chiar deloc daunele din RCA. Asociațiile amintesc faptul că cele două companii de asigurare au deja mii de reclamații trimise la ASF de către păgubiți sau reprezentanții acestora. Redăm mai jos cele mai importante susțineri ale CONROM:

– CONROM atrage public atentia Camerei Deputatilor sa respinga propunerea de modificare a articolului 37 alineat 11) din Legea 132/2017 asa cum rezulta din proiectul Plx 165/2020, si sa admita propunerea de modificare inaintata de CONROM in sensul aplicarii sanctiunilor punctuale pentru contraventiile savarsite de asiguratori. Continutul acestui articol, a fost transmis in mod sigur de catre o persoana interesata din piata de asigurari.

– Subliniem faptul ca ne opunem adoptarii punctului 14 din cuprinsul Proiectului de Lege PL-x 165/2020 prin care se intentioneaza limitarea sanctiunilor care pot fi aplicate de catre ASF si solicitam sa ni se permita accesul la dezbaterea acestui proiect de lege in cadrul sedintelor comisiilor din cadrul Camerei Deputatilor, pentru a nu fi introduse si alte surprize din partea pietei de asigurari din Romania.

Adoptarea sistemului de sanctionare punctuala, in raport cu fiecare contraventie constatata, va impacta in mod pozitiv intreaga piata RCA, avand urmatoarele consecinte favorabile:

– Determinarea schimbarii conduitei contraventionale a societatilor de asigurare care incalca legea, prin descurajearea efectiva a incalcarii legislatiei RCA;

– Promovarea protectiei drepturilor si a intereselor consumatorilor/persoanelor prejudiciate in raport cu abuzurile societatilor de asigurare de rea-credinta;

– Scaderea considerabila a numarului de reclamatii inaintate catre ASF, avand ca obiect incalcari ale legislatiei RCA de catre societatile de asigurari de rea-credinta;

– Scaderea considerabila a numarului de litigii inregistrate pe rolul instantelor de judecata si, simultan, scaderea gradului de incarcare a acestor instante;

– Cresterea veniturilor la bugetul de stat, amenzile aplicate punctual societatilor de asigurare vinovate facandu-se venit la bugetul de stat.

-Subliniem faptul că aceste cifre sunt cu atat mai zguduitoare, în contextul în care piața de asigurări auto din Germania este de aproximativ 8 ori mai mare față de cea din România.

-Mai grav este ca in Romania sunt societati care inregistreaza in prezent 1500 de reclamatii/luna Exemplu: Euroins are intr-o singura luna de 4 ori mai multe reclamatii decat toate reclamatiile RCA inregistrate in Germania pe un an intreg.

– Efectele vor fi dezastruoase, mai ales din perspectiva incalcarii dreptului de proprietate si a libertatii economice ale consumatorilor si ale celorlaltor persoane fizice si juridice implicate. Or, dreptul de proprietate si libertatea economica sunt garantate expres prin Constitutie !

– Intr-o piata in care se comit zeci de mii de incalcari ale legislatiei, este incredibil ca se incearca emiterea unei legi pentru limitarea dreptului ASF de a aplica sanctiuni, favorizand abuzurile asiguratorilor RCA de rea-credinta impotriva consumatorilor si a persoanelor prejudiciate. Or, ASF trebuie sa intervina ferm si rapid pentru aplicarea sanctiunilor prevăzute de lege, in fiecare caz în care legea este incalcata, pentru a proteja drepturile si interesele legitime ale fiecarui consumator si persoana prejudiciata.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...