Noile restricţii impuse de pandemie înrăutățesc estimările privind evoluția economiei franceze – Reuters

Ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, estimează că economia statului european va înregistra anul acesta o creştere de 5%, mai slabă decât prognozele anterioare.
AGERPRES - Dum, 04 apr. 2021, 10:28
Noile restricţii impuse de pandemie înrăutățesc estimările privind evoluția economiei franceze - Reuters

Noile restricţii impuse pentru a stopa al treilea val al pandemiei au determinat o înrăutăţire a precedentei estimări a Guvernului francez, ce indica un avans de 6%, a declarat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.

Noua prognoză este prudentă, a apreciat Bruno Le Maire într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal Du Dimanche (JDD).

Miercuri, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat cel de-al treilea lockdown la nivel naţional în Franţa şi a afirmat că şcolile se vor închide timp de trei săptămâni, în încercarea de a opri al treilea val al pandemiei de COVID-19 care ameninţă să copleşească spitalele.

Franţa a fost puternic lovită de pandemie, vecina sa Germania clasificându-o recent ca ţară cu risc ridicat şi impunând limitări de călătorie. Aproape 96.500 persoane au murit după ce au fost infectate cu coronavirus în Franţa, ţară cu 67 milioane de locuitori.

Franţa a adoptat un program de relansare a economiei, de aproximativ 100 miliarde de euro, pentru sprijinirea angajaţilor şi a firmelor afectate de restricţii. Ministrul de Finanţe a reiterat faptul că noile restricţii vor duce la închiderea temporară a 150.000 de afaceri, costurile fiind estimate la 11 miliarde de euro pe lună.

Le Maire a repetat solicitările către Uniunea Europeană de a accelera implementarea planului de stimulare a economiei şi a criticat vineri ritmul lent al unor ţări, printre care Germania, de ratificare a Fondului de relansare european post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, o etapă indispensabilă pentru efectuarea plăţilor către toate statele membre ale Uniunii Europene.

Ministrul de Finanţe a declarat pentru Le Journal Du Dimanche că este puţin probabil ca Franţa să primească tranşa de cinci miliarde de euro din Fondul de relansare în iulie, aşa cum era planificat, din cauza întârzierilor.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a Germaniei a suspendat procesul de ratificare a Fondului UE de relansare post-pandemie, din cauza unui recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune.

Negociat în vara anului trecut de cele 27 de ţări membre ale UE, fondul de relansare este destinat să facă faţă consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19. Până acum, el a fost ratificat de 16 ţări, printre care Franţa, Italia şi Spania.

Citește și:

– Restricții dure de siguranță pe perioada zilei au intrat în vigoare în mai multe regiuni din Franța
– Franța, nivel record al datoriei publice și al deficitului în 2020

Te-ar mai putea interesa și
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng Holdings Limited, deținut de tribul Bafokeng din Africa de Sud, a......
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate ...