Noile tulpini Coronavirus – Mai contagioase, mai rezistente, mai numeroase: turul mondial al variantelor COVID-19

Variante engleză, sud-africană, braziliană şi acum indiană. Apariţia variantelor coronavirusului în întreaga lume ridică multe întrebări, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează miercuri AFP.
AGERPRES - joi, 29 apr. 2021, 08:07
Noile tulpini Coronavirus - Mai contagioase, mai rezistente, mai numeroase: turul mondial al variantelor COVID-19

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind ”variante îngrijorătoare” la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de ”varianta braziliană”), scrie Agerpres.

La data de 27 aprilie, acestea variante circulau în 54 de ţări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în această categorie din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează epidemia şi o face mai dificil de controlat, potrivit OMS.

Numărul de variante ”îngrijorătoare” poate varia în fiecare ţară, în funcţie de situaţia locală. De exemplu, Statele Unite au cinci variante de coronavirus în conformitate cu clasificarea Centrelor Americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC): cele trei care sunt la nivel mondial plus alte două reperate iniţial în California.

Categoria de mai jos este cea a ”variantelor de interes”, ale căror caracteristici genetice potenţial problematice justifică o supraveghere.

Deocamdată, OMS a identificat şapte variante la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie.

Ultima care intră în acest cerc, marţi, este varianta reperată iniţial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situaţiei sanitare în această ţară.

Celelalte ”variante de interes” au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

În cele din urmă, pe lângă aceste două mari categorii, circulă multe alte variante, pe care comunitatea ştiinţifică încearcă să le identifice şi să le evalueze.

”Săptămânile şi lunile următoare ne vor spune dacă se încadrează în categoria variantelor foarte îngrijorătoare care se răspândesc foarte repede sau dacă vor rămâne variante care circulă silenţios”, explică Etienne Simon-Loričre, şeful unităţii de genomică evolutivă a virusului la Institutul Pasteur (Paris).

Oricare ar fi statutul lor, toate aceste variante sunt clasificate după familie sau ”descendenţă”. În funcţie de mutaţiile pe care le-au dobândit, acestea ocupă un loc specific în arborele genealogic al virusului SARS-CoV-2 original.

În sine, apariţia variantelor este orice altceva decât o surpriză. Acesta este un proces natural, deoarece virusul capătă mutaţii în timp pentru a-şi asigura supravieţuirea.

”Toţi viruşii, inclusiv SARS-CoV-2, se schimbă în timp şi acest lucru duce la apariţia unor noi variante, dintre care majoritatea nu au impact în ceea ce priveşte sănătatea publică”, subliniază OMS.

Totul depinde de mutaţiile pe care le poartă.

Astfel, este o mutaţie numită N501Y, comună variantelor engleză, sud-africană şi braziliană, despre care se crede că face aceste variante mai transmisibile. Iar variantele sud-africană şi braziliană poartă o altă mutaţie, E484K, suspectată de reducerea imunităţii dobândite fie din cauza unei infecţii din trecut (cu, prin urmare, o posibilitate crescută de reinfecţie), fie din cauza unor vaccinuri.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Sănătății a validat chestionarul de vaccinare anti-COVID-19 pentru minori. Ministerul Educației îl va distribui
Ministerul Sănătății a validat chestionarul de vaccinare anti-COVID-19 pentru minori. Ministerul Educației îl va distribui
Ministerul Sănătăţii a validat chestionarul de exprimare a intenţiei de vaccinare în rândul elevilor minori, aceasta fiind distribuit de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare......
Compania auto vietnameză VinFast intenționează să se extindă în următorii doi ani pe mai multe piețe din Europa
Compania auto vietnameză VinFast intenționează să se extindă în următorii doi ani pe mai multe piețe din Europa
Producătorul auto vietnamez VinFast vrea să se extindă în 2023 şi pe alte pieţe europene, dincolo de planificatul debut ...
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor ...
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...