Nokia a preluat integral Nokia Siemens Networks, pentru 1,7 miliarde euro

Nokia a preluat pentru 1,7 miliarde euro participaţia de 50% deţinută de Siemens la producătorul de echipamente de telecomunicaţii Nokia Siemens Networks, parteneriatul format în urmă cu şase ani de cele două companii, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 07:09
Nokia a preluat integral Nokia Siemens Networks, pentru 1,7 miliarde euro

Grupul finlandez, care încearcă să redevină un jucător relevant pe piaţa smartphone-urilor, a devenit astfel acţionarul unic al Nokia Siemens Networks (NSN), câştigând accesul nemijlocit la lichidităţile generate de compania specializată în echipamente de reţea.

Nokia va plăti 1,2 miliarde euro pentru pachetul de 50% deţinut de Siemens la NSN, iar diferenţa de 500 milioane euro reprezintă un împrumut garantat de la Siemens, cu scadenţa la un an de la încheierea tranzacţiei, potrivit unui comunicat transmis luni de cele două companii.

Sediul Nokia Siemens Networks va rămâne în Finlanda, iar directorul general Rajeev Suri îşi va păstra funcţia.

NSN a revenit pe profit anul trecut, iar performanţele companiei au continuat să se îmbunătăţească.

Grupul german Siemens a vrut să iasă din parteneriat pentru a se concentra pe producţia de echipamente destinate industriei energetice, sectorului sănătăţii şi proiectelor de infrastructură.

„Cu această tranzacţie, Nokia îşi cumpără un viitor, indiferent ce se va întâmpla pe piaţa smartphone-urilor şi a telefoanelor mobile clasice. Nokia Siemens are un viitor în lumea echipamentelor de reţea, cu operaţiuni efcientizate şi locul al doilea pe o piaţă concentrată şi stabilă”, comentează pentru Bloomberg un analist de la Sanford C. Bernstein, Londra.

Un analist finlandez consideră că preluarea NSN scade posibilitatea unei preluări a Nokia de către o companie concurentă.

La preţul convenit de Nokia şi Siemens, NSN este evaluată la 3,4 miliarde euro, însă analiştii consideră că valoarea reală a companiei este de cel puţin 5 miliarde euro.

La cotaţia bursieră de la sfârşitul săptămânii trecute, capitalizarea de piaţă a Nokia era de 10,7 miliarde euro.

Nokia Siemens Networks avea la sfârşitul lunii martie aproximativ 56.700 de angajaţi, iar produsele şi serviciile companei sunt utilizate de operatori precum Deutsche Telekom şi Vodafone.

Nokia a înregstrat în primele trei luni ale anului cel mai mic venit trimestrial din ultimii 13 ani, cu vânzări în scădere cu 20%, pe fondul scăderii cererii pentru telefoane mobile şi concurenţei dure venite din Asia.

Compania finlandeză a anunţat luni că deţine o rezervă netă de numerar de aproximativ 4 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie, faţă de 4,5 miliarde euro la finele lunii martie. Cele trei mari agenţii de evaluare financiară plasează ratingul companiei în categoria investiţiilor speculative, sau „junk”. Nokia a renunţat în ianuarie la plata unui dividend pentru prima dată în ultimii 143 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Franța persoanelor de peste 55 de ani
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Franța persoanelor de peste 55 de ani
Vaccinul de la Johnson & Johnson va fi administrat în Franţa persoanelor de peste 55 ani, la fel cum este cazul deja cu cel de la AstraZeneca, în care Guvernul de la Paris a declarat miercuri că......
Campania de vaccinare din UE ar putea să fie întârziată cu două luni dacă se renunţă la vaccinul Johnson & Johnson
Campania de vaccinare din UE ar putea să fie întârziată cu două luni dacă se renunţă la vaccinul Johnson & Johnson
O eventuală suspendare a vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Johnson & Johnson ar putea să întârzie ...
Autostrada Ploiești – Buzău: Construcția va dura trei ani și va costa până la 4,68 de miliarde de lei – indicatori tehnico – economici
Autostrada Ploiești – Buzău: Construcția va dura trei ani și va costa până la 4,68 de miliarde de lei – indicatori ...
Autostrada Ploiești - Buzău, în lungime de 63,25 kilometri, va fi realizată în trei ani iar construcția sa va costa ...
Florin Cîţu este noul ministru interimar al Sănătăţii. Prima decizie pe care a luat-o
Florin Cîţu este noul ministru interimar al Sănătăţii. Prima decizie pe care a luat-o
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de desemnare a premierului Florin Cîţu ca ministru interimar ...