Nokia profită de pe urma scandalui Huawei legat de reţelele 5G

Furnizorul de echipamente de telecomunicații Nokia a anunțat o creștere a câștigurilor din trimestrul al patrulea, datorită cererii puternice de reţele mobile de generaţie nouă, aşa-numitele sisteme 5G, care au fost punctul central al unei dispute între guvernul american şi compania chineză Huawei, rivalul Nokia.
Economica.net - mie, 06 feb. 2019, 19:31
Nokia profită de pe urma scandalui Huawei legat de reţelele 5G

Producătorul finlandez de echipamente va profita în mod natural de orice oportunitate pentru a valorifica problemele rivalilor săi.

Şi acest lucru se vede în rezultate financiare prezentate de Nokia, care au arătat că profitul net pentru perioada octombrie – decembrie 2018 a crescut la 741 milioane de euro, de la 716 milioane de euro anul trecut. Vânzările au crescut cu 3%, până la 6,9 miliarde de euro.

CEO-ul companiei, Rajeev Suri a declarat că performanța companiei este așteptată să se îmbunătățească în continuare în acest an deoarece „are loc o schimbare rapidă și semnificativă în rețelele 5G”.

În timp ce cifrele din trimestrul al patrulea au fost deasupra previziunilor analiştilor, Suri a remarcat că 2019 are un început lent întrucât cheltuielile operatorilor pentru 5G vor fi modeste în primele șase luni.

Citeşte şi: Încă o lovitură pentru Huawei: UE ar putea interzice echipamentele chinezilor pentru infrastructura 5G

Piața pentru rețelele 5G care sunt mai rapide, dar mai scumpe, era așteptată să devină „robustă” în ultima parte a anului și să crească în mod substanțial în intervalul 2020-2021, când operatorii din întreaga lume îşi vor actualiza rețelele și tehnologia, a spus el.

„Cred foarte mult că tehnologia 5G va conduce la creșterea productivității în economiile din întreaga lume, determinând creșterea PIB-ului”, a declarat Suri într-un interviu acordat postului public de televiziune finlandez YLE.

Nokia, care are sediul în Espoo, Finlanda, a declarat că America de Nord, Japonia, China, Coreea de Sud și țările nordice sunt regiunile în care noua tehnologie va fi lansată la nivel comercial.

Suri nu a dorit să comenteze problemele cu care se confruntă în prezent concurentul chinez Huawei, în SUA. 

Citeşte şi: SUA pun sub acuzare Huawei pentru furt de tehnologie şi încălcarea sancţiunilor

Unii experți din industrie cred că problemele legale ale Huawei ar putea fi benefice pentru Nokia și Ericsson.

„Urmărim situația îndeaproape. Suntem aici pentru a ne ajuta clienții atunci când au nevoie de noi”, a declarat Suri pentru YLE. „Nu mai sunt multe de spus despre asta”.

De altfel, Nokia culege deja roadele scandalului Huawei în Canada, care a încheiat un acord cu compania finlandeză în valoare de 30 milioane de dolari SUA pentru a sprijini cercetările în domeniul 5G la centrul pe care aceasta îl deţine acolo.

Canada încă nu a luat o decizie asupra interzicerii echipamentelor Huawei Technologies la rețeaua wireless de generație următoare. Totuşi, guvernul de la Otawa a anunțat anul trecut o finanţare în valoare de 66,7 milioane de dolari canadieni, pentru un proiect de cercetare în domeniul 5G, care include Telefonaktiebolaget LM Ericsson, un alt rival din domeniu.

Însă, în Europa situaţia Huawei este încă incertă, astfel că este prematur pentru a decide cine va câştiga. Uniunea Europeană examinează în prezent diverse propuneri pentru interzicerea echipamentelor chinezilor pentru infrastructura 5G pe teritoriul european. Nokia, împreună cu Ericsson, se aşteaptă să faca afaceri în următorii ani în Marea Britanie, Franţa şi Germania însă în ce măsure depinde de deciziile pe care guvernele le vor lua în privinţa Huawei.

„Aproape toți operatorii din Europa tind să utilizeze producători chinezi pentru cel puțin o parte a rețelei lor”, potrivit lui Amit Harchandani, analist Citi, citat de Asian Times. „Prin urmare, în timp ce încă anticipăm câștigurile din acțiuni pentru Nokia și Ericsson în Europa de Vest în detrimentul vânzătorilor chinezi, acestea ar fi graduale și într-o perioadă de timp limitată”.

În pofida lobby-ului oficialilor americani pentru ca aliații europeni să blocheze în mod oficial Huawei să furnizeze componente de rețea de generație următoare, încă niciun stat european nu a fost dispus să ia o decizie fermă.

Unii furnizori de telefonie mobilă din Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat interdicții parțiale sau temporare privind anumite tipuri de echipamente Huawei, în timp ce un operator german de top a declarat că are în vedere modificarea politicii sale de achiziții publice. Dar aceeași firmă germană, Deutsche Telekom, a spus, de asemenea, într-un raport, că interzicerea Huawei ar întârzia lansarea 5G în Europa cu câţiva ani, punând-o în urmă atât faţă de Statele Unite, cât și de China.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...