1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Nokia, în groapă: a pierdut încă 1 miliard de euro în trimestrul al treilea

Nokia a înregistrat pierderi de aproape 1 miliard de euro în trimestrul al treilea, al şaselea consecutiv pe minus pentru compania finlandeză, vânzările smartphone-urilor Lumia coborând puternic faţă de perioada aprilie-iunie, transmite Bloomberg.

18 oct, 2012 | Mediafax

Nokia a raportat joi o pierdere netă de 969 milioane euro pentru trimestrul al treilea, faţă de 68 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, iar rezervele companiei s-au redus la 3,6 miliarde euro, de la 4,2 miliarde euro la jumătatea anului.

Volumul vânzărilor smartphone-urilor Lumia a coborât la 2,9 milioane unităţi, de la 4 milioane în trimestrul anterior. Compania se pregăteşte pentru apariţia pe piaţă, în luna noiembrie, a celei de-a doua generaţii Lumia, cu Windows Phone 8.

Primele smartphone-uri Lumia, lansate la începutul acestui an, au primit recenzii pozitive în presă, dar nu au reuşit să lase o amprentă semnificativă pe o piaţă dominată de Android şi iPhone.

"Continuăm să ne concentrăm pe tranziţia Nokia", a declarat directorul general al companiei, Stephen Elop, într-un comunicat transmis joi.

Veniturile companiei au scăzut cu o treime de la începutul anului 2011, când Nokia a trecut la o nouă strategie, adoptând sistemul de operare Windows Phone al Microsoft. Elop a concediat peste 20.000 de angajaţi şi a închis mai multe fabrici şi centre de cercetare.

În primele nouă luni ale acestui an, Nokia a înregistrat pierderi de aproximativ 4 miliarde euro, faţă de un minus de 412 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Compania anticipează în raportul prezentat joi că pierderile se vor reduce în trimestrul al patrulea, proiecţie care a detemrinat creşterea acţiunilor cu 3,6% la Helsinki. Nokia a pierdut 42% din valoarea de piaţă în acest an, revenind la nivelul din 1996.

Valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu aproape 90% în ultimii 5 ani, de la apariţia primului model iPhone, în 2007.

Veniturile companei au scăzut cu 19% în trimestrul al treilea, la 7,24 miliarde euro, uşor peste estimările analiştilor. Pierderile de 969 milioane euro au fost însă cu 50% mai mari decât anticipau analiştii.

Nokia a reuşit însă să termine trimestrul cu profit operaţional, marja pierderilor raportate la vânzări fiind mai redusă decât în trimestrul anterior.

Vânzările smartphone-urilor Lumia cu Windows Phone 7 au scăzut deoarece clienţii aşteaptă apariţia noilor modele, disponibile pe piaţă din noiembrie. Microsoft a anunţat că prima generaţie Lumia nu va beneficia de upgrade la Windows Phone 8, perspectivă care a descurajat probabil mulţi clienţi interesaţi. Cota de piaţă a companiei pe smartphone-uri este de 2,7%, faţă de un total de 83% pentru Android şi iPhone, potrivit datelor Gartner.

Per total, Nokia a vândut în trimestrul al treilea 6,3 milioane de smartphone-uri şi 76,6 milioane de telefoane mobile cu funcţii de bază.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO