Nokia, în groapă: a pierdut încă 1 miliard de euro în trimestrul al treilea

Nokia a înregistrat pierderi de aproape 1 miliard de euro în trimestrul al treilea, al şaselea consecutiv pe minus pentru compania finlandeză, vânzările smartphone-urilor Lumia coborând puternic faţă de perioada aprilie-iunie, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 18 oct. 2012, 12:02
Nokia, în groapă: a pierdut încă 1 miliard de euro în trimestrul al treilea

Nokia a raportat joi o pierdere netă de 969 milioane euro pentru trimestrul al treilea, faţă de 68 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, iar rezervele companiei s-au redus la 3,6 miliarde euro, de la 4,2 miliarde euro la jumătatea anului.

Volumul vânzărilor smartphone-urilor Lumia a coborât la 2,9 milioane unităţi, de la 4 milioane în trimestrul anterior. Compania se pregăteşte pentru apariţia pe piaţă, în luna noiembrie, a celei de-a doua generaţii Lumia, cu Windows Phone 8.

Primele smartphone-uri Lumia, lansate la începutul acestui an, au primit recenzii pozitive în presă, dar nu au reuşit să lase o amprentă semnificativă pe o piaţă dominată de Android şi iPhone.

„Continuăm să ne concentrăm pe tranziţia Nokia”, a declarat directorul general al companiei, Stephen Elop, într-un comunicat transmis joi.

Veniturile companiei au scăzut cu o treime de la începutul anului 2011, când Nokia a trecut la o nouă strategie, adoptând sistemul de operare Windows Phone al Microsoft. Elop a concediat peste 20.000 de angajaţi şi a închis mai multe fabrici şi centre de cercetare.

În primele nouă luni ale acestui an, Nokia a înregistrat pierderi de aproximativ 4 miliarde euro, faţă de un minus de 412 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Compania anticipează în raportul prezentat joi că pierderile se vor reduce în trimestrul al patrulea, proiecţie care a detemrinat creşterea acţiunilor cu 3,6% la Helsinki. Nokia a pierdut 42% din valoarea de piaţă în acest an, revenind la nivelul din 1996.

Valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu aproape 90% în ultimii 5 ani, de la apariţia primului model iPhone, în 2007.

Veniturile companei au scăzut cu 19% în trimestrul al treilea, la 7,24 miliarde euro, uşor peste estimările analiştilor. Pierderile de 969 milioane euro au fost însă cu 50% mai mari decât anticipau analiştii.

Nokia a reuşit însă să termine trimestrul cu profit operaţional, marja pierderilor raportate la vânzări fiind mai redusă decât în trimestrul anterior.

Vânzările smartphone-urilor Lumia cu Windows Phone 7 au scăzut deoarece clienţii aşteaptă apariţia noilor modele, disponibile pe piaţă din noiembrie. Microsoft a anunţat că prima generaţie Lumia nu va beneficia de upgrade la Windows Phone 8, perspectivă care a descurajat probabil mulţi clienţi interesaţi. Cota de piaţă a companiei pe smartphone-uri este de 2,7%, faţă de un total de 83% pentru Android şi iPhone, potrivit datelor Gartner.

Per total, Nokia a vândut în trimestrul al treilea 6,3 milioane de smartphone-uri şi 76,6 milioane de telefoane mobile cu funcţii de bază.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documențația pentru contractul de construire a......
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...