Nokia şi BlackBerry se bat pe clienţii corporate, în bătălia pentru locul 3 pe piaţa smartphone

Fostul lider al pieţei telefoanelor mobile Nokia şi-a schimbat priorităţile, nereuşind să ajungă din urmă Samsung şi Apple pe piaţa smartphone-urilor, şi "a pus tunurile" pe un alt producător aflat în dificultate, compania canadiană BlackBerry, potrivit unei analize Bloomberg.
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 08:54
Nokia şi BlackBerry se bat pe clienţii corporate, în bătălia pentru locul 3 pe piaţa smartphone

Grupul finlandez Nokia pariază că parteneriatul cu Microsoft, cel mai mare producător de software şi operator de servicii destinate companiilor, va ajuta smartphone-urile echipate cu Windows Phone să acapareze piaţa corporate, care preferă în mod tradiţional terminalele BlackBerry.

Smartphone-urile Nokia Lumia, inclusiv cele două noi modele prezentate în aceste zile la Mobile World Congress, Barcelona, sunt echipate de producător cu Microsoft Excel, Word şi PowerPoint, cele mai populare platforme software din categoria lor.

Lupta pentru locul al treilea pe piaţa smartphone-urilor ar putea depinde în mare măsură de rezultatul duelului de pe segmentul telefoanelor şi serviciilor destinate companiilor.

Acţiunile Nokia şi BlackBerry au scăzut cu aproximativ 90% în ultimii 5 ani, pe măsură ce consumatorii, şi mai târziu companiile, au trecut la Android sau iPhone.

„Pe o scară de la 1 la 10, importanţa câştigării pieţei corporate primeşte destul de clar nota 11”, comentează pentru Bloomberg ramon Llamas, analist la compania de cercetare IDC, din Boston.

Llamas anticipează că terminalele Windows Phone vor bate BlackBerry în acest an, cu cea mai mare parte a vânzărilor trecute în dreptul Nokia.

BlackBerry a inventat modelul smartphone-ului dotat cu servicii software şi securitate avansată pentru executivi şi politicieni şi este încă omniprezent la Washington şi pe Wall Street.

Nokia va încerca, probabil, să se adreseze şefilor de companii interesaţi să sincronizeze cu uşurinţă informaţii între smartphone şi computerul de la birou, dotat de cele mai multe ori cu sistemul de operare Windows.

Compania finlandeză a vândut în ultimele trei luni ale anului trecut 4,4 milioane de smartphone-uri Lumia, cu Windows Phone, în timp ce volumul vânzărilor BlackBerry a totalizat 7,4 miliane de unităţi. Piaţa smartphone-urilor a totalizat anul trecut peste 200 de milioane de terminale vândute, 90% dintre acestea fiind dispozitive echipate cu Android sau iPhone-uri.

Apple şi producătorii de telefoane cu Android se adresează în principal consumatorilor. Utilizatorii business sunt importanţi pentru producătorii de telefoane deoarece un singur director poate comanda sute sau mii de telefoane pentru angajaţii săi. Totodată, terminalele folosite la birou tind să aducă marje de profit mai ridicate şi îmbunătăţesc relaţia producătorului cu operatorii reţelelor de telefonie mobilă, deoarece facturile sunt de obicei mai ridicate decât în zona consumatorilor casnici.

Nokia şi BlackBerry nu pot conta însă pe succes garantat pe piaţa corporate, deoarece giganţii care domină zona smartphone-urilor de larg consum au început ofensiva pe celălalt front. Samsung a cumpărat în luna ianuarie compania de securitate informatică Fixmo, pentru a-şi îmbunătăţi oferta destinată utilizatorilor business. Apple a reuşit recent să atragă o parte dintre directorii Home Depot, unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine de bricolaj din Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...