Nomofobia, noua angoasă a posesorilor de telefoane mobile

Nomofobia, termen rezultat prin contragerea expresiei "no mobile phobia", îi afectează în principal pe pasionaţii de reţele de socializare care se simt "foarte neliniştiţi" dacă îşi pierd telefoanele mobile sau dacă sunt nevoiţi să trăiască fără ele mai mult de o zi, informează AFP.
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 11:12
Nomofobia, noua angoasă a posesorilor de telefoane mobile

În februarie, un studiu realizat pe 1.000 de utilizatori de telefoane mobile din Marea Britanie – ţară în care termenul de „nomofobie” a apărut în 2008 – a evidenţiat faptul că 66% dintre ei se simt „foarte neliniştiţi” atunci când se gândesc la ideea de a-şi pierde telefonul.

Procentul ajunge la 76% în cazul tinerilor cu vârste cuprinse în intervalul 18-24 de ani, potrivit acestui sondaj realizat de compania SecurEnvoy, specializată în servicii de securitate pentru telefoanele mobile. 40% dintre persoanele intervievate au declarat în plus că posedă două telefoane.

„Fenomenul s-a amplificat odată cu lansarea pe piaţă a telefoanelor inteligente şi a abonamentelor nelimitate. Fiecare utilizator are acces la o gamă largă de servicii: Unde mă aflu? Există restaurante în apropiere? Îmi cumpăr biletul de tren pentru acest weekend, îmi fac rezervări pentru petrecerea de diseară etc.”, explică Damien Douani, expert în cadrul departamentului de tehnologii noi din cadrul agenţiei FaDa.

„În urmă cu câţiva ani, SMS-ul era deja o formă de nomofobie. Se vorbea chiar despre «generaţia degeţelelor» pentru a descrie persoanele care scriau fără încetare mesaje de tip text pe telefoanele lor. Însă internetul, prin telefonul inteligent, echivalează cu SMS-ul la puterea 10.000. Reflexul Google a fost transferat asupra telefonului mobil: am nevoie de o informaţie şi pot să găsesc răspunsul pentru orice. E uşurinţa întruchipată”, a adăugat Damien Daouani.

22% dintre francezi mărturisesc că le este „imposibil” să petreacă mai mult de o zi fără telefonul lor mobil, potrivit unui sondaj online realizat în luna martie de compania Mingle pe un eşantion de 1.500 de utilizatori. Acest procentaj urcă până la 34% în rândul tinerilor în vârstă de 15-19 ani.

29% dintre persoanele intervievate spun că pot să se lipsească de telefonul lor pentru 24 de ore, dar pot face acest lucru „cu mare greutate”, spre deosebire de 49% dintre utilizatori care spun că pot face acest lucru „fără probleme”.

„Este de înţeles motivul pentru care oamenii sunt atât de ataşaţi de telefoanele lor inteligente, întrucât toată viaţa lor este acolo, şi, dacă din nefericire îl pierd sau aparatul se defectează, ei se simt complet izolaţi de lume”, afirmă scriitorul Phil Marso, organizator de peste 10 ani a Zilelor internaţionale fără telefon mobil, eveniment ce are loc pe 6, 7 şi 8 februarie în fiecare an.

„Este un aparat care dezumanizează. Într-o zi, pe stradă, o persoană care căuta o adresă mi-a întins telefonul său pe ecranul căruia se afla planul cartierului, în loc să mă întrebe unde se afla strada pe care o căuta”, a adăugat Phil Marso.

„În paralel cu toate aceste lucruri, reţelele de socializare creează legături ale utilizatorilor cu diverse comunităţi şi îi fac pe aceştia să resimtă nevoia unei actualizări constante şi a unei consultări permanente. Dacă fiecare telefon ar avea un contor care să contabilizeze numărul zilnic de accesări, am fi foarte surprinşi de rezultat”, a adăugat Damien Douani.

Acelaşi expert vorbeşte despre o veritabilă extindere a conceptului de dependenţă.

„Trăim într-o societate robotizată, în care trebuie să faci multe lucruri simultan. Mulţi oameni cred că, dacă nu sunt conectaţi, atunci ratează anumite lucruri. Iar dacă ratezi ceva şi dacă nu poţi să reacţionezi imediat, apar forme de angoasă sau de enervare. Oamenii nu mai au răbdare”, afirmă Phil Marso, autor în 2004 al primei cărţi redactată în întregime prin SMS.

„Telefonul inteligent distruge o formă de fantezie. Totul este servit pe un platou şi nu mai există spontaneitate sau efectul surprizei, aşa cum se întâmplă când găseşti un restaurant la capătul străzii pe care mergi, în loc să îl depistezi cu ajutorul unei aplicaţii mobile care te duce direct la el. Suntem pe cale să ucidem o formă a conceptului de «lucruri neaşteptate»”, a adăugat Phil Marso.

Te-ar mai putea interesa și
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa de către asocierea Alsim......
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...
Pensiile pe luna mai vor fi ditribuite mai devreme. Executivul urmează să adopte mâine HG-ul pentru devansarea plății acestora – surse Agerpres
Pensiile pe luna mai vor fi ditribuite mai devreme. Executivul urmează să adopte mâine HG-ul pentru devansarea plății ...
Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, va fi făcută în avans, Guvernul ...