Nord Stream – Primele imagini submarine arată lipsa unui segment de 50 metri după una din explozii

Un tronson de cel puţin 50 de metri al gazoductului Nord Stream 1 lipseşte în urma sabotajului prezumtiv comis la sfârşitul lunii septembrie la instalaţia din Marea Baltică, arată primele imagini submarine făcute publice marţi, informează AFP.
AGERPRES - mar, 18 oct. 2022, 13:24
Nord Stream - Primele imagini submarine arată lipsa unui segment de 50 metri după una din explozii

În imaginile video publicate de cotidianul suedez Expressen, gazoductul găurit este vizibil pentru prima dată, cu bucăţi de metal fragmentat de o explozie, scrie Agerpres.

Filmate luni la o adâncime de circa 80 metri, imaginile de la una din cele patru scurgeri relevă că peste 50 metri de conductă au fost distruşi sau cel puţin acoperiţi de fundul mării în urma exploziilor responsabile de avarii, scrie Expressen.

‘Doar o forţă extremă poate torsiona un metal atât de gros precum îl vedem’, a explicat Trond Larsen, pilotul agenţiei norvegiene Blue Eye Robotics care a ghidat drona submersibilă cu care s-au filmat imaginile.

Se poate ‘vedea un mare impact pe fundul marin în jurul gazoductului’, a precizat el pentru cotidianul suedez.

Cele două gazoducte Nord Stream 1 şi 2 au fost avariate de cel puţin două explozii care au provocat patru scurgeri de gaz, două dintre ele localizate în zona economică exclusivă daneză, iar celelalte două în zona suedeză.

La 6 octombrie, autorităţile suedeze au anunţat că au procedat la inspecţie submarină şi au colectat ‘dovezi’ ce confirmă suspiciunile privind un act foarte probabil de sabotaj.

Marţi, poliţia daneză a anunţat că serviciul de informaţii PET a efectuat de asemenea mai multe inspecţii la scurgerile prezente în zona daneză.

‘Inspecţiile au confirmat că există pagube importante la Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă daneză şi că aceste avarii au fost cauzate de explozii puternice’, se menţionează în comunicatul poliţiei daneze.

Danemarca, Suedia şi Germania anchetează fiecare la nivel naţional cu privire la sabotajul prezumtiv, dar opţiunea unei anchete internaţionale s-a îndepărtat în ultimele zile.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...