Nori negri de la Davos pentru Huawei: SUA va impune noi limite pentru furnizorii americani ai companiei

Secretarul american al comerțului, Wilbur Ross, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos, care a început luni, că în curând vor veni noi reguli care vor pune mai multe limite companiilor americane care sunt furnizori ai Huawei Technologies, anunţă Bloomberg.
Economica.net - Dum, 26 ian. 2020, 07:28
Nori negri de la Davos pentru Huawei: SUA va impune noi limite pentru furnizorii americani ai companiei

Huawei a fost inclusă anul trecut de către administrația președintelui Donald Trump pe lista neagră a entitaţilor care nu aveau voie să facă afaceri cu companii americane din considerente de securitate naţională. Cu toate acestea, unii furnizori americani au lucrat în conformitate cu regulile pentru a livra în continuare câteva componente electronice cruciale către Huawei.

„Sunt lucrări în curs, care vor veni în termen scurt”, a spus Ross despre noile restricții, în cadrul unui interviu la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Comerț a declarat că instituţia va face un anunț când va fi gata.

Ross a spus că obiectivul final al SUA nu este de a tăia accesul complet Huawei de la furnizorii americani, ci de a proteja securitatea națională. El a adăugat că restricțiile impuse Huawei nu au fost negociate în prima etapă a acordului comercial cu China. Acesta a spus că următorul pas în acest proces mai larg nu este activ în prezent.

„Cum stăm chiar aici, nu există nicio intenție specială de a negocia în faza a doua”, a spus Ross.

Huawei a refuzat să comenteze.

Ross a spus anterior la Bloomberg TV că Huawei a încurajat companiile americane să renunțe la reguli, ceea ce este o „practică foarte periculoasă și pe termen lung nu va fi bun pentru acestea.”

Guvernul american se uită atent la mecanismele de control al exporturilor după ce a vobservat cum Huawei a reușit să continue să cumpere de la companii americane.

Unele companii americane au continuat să vândă către Huawei citând reguli care limitează capacitatea guvernului american de a restricționa exporturile. Provizioanele de minimis scutesc anumite produse în cazul în care companiile pot dovedi că cea mai mare parte a muncii pentru crearea bunurilor se întâmplă în afara SUA.

Pragul actual începe să se aplice în mod efectiv atunci când 75% din lucrări se efectuează în străinătate. Administrația dezbate creșterea acestui procent la 90%. Modificarea regulilor este în prezent la Oficiul de Management și Buget și ar putea fi aprobată în curând, potrivit unor surse familiare cu procesul.

Departamentul de Comerț are în vedere o nouă reglementare separată care reglementează furnizarea directă de produse și ar putea să-și croiască drumul în acest proces în câteva săptămâni, potrivit surselor. Această regulă s-ar aplica pentru produsele care sunt concepute în SUA, dar fabricate în întregime în străinătate.

Huawei este unul dintre cei mai mari cumpărători de cipuri din lume. Producătorii americani de semiconductori au susținut că o interdicție completă este contraproductivă, întrucât multe dintre piesele de care Huawei are nevoie pot fi cumpărate de la furnizori non-americani. De asemenea, industria este îngrijorată de faptul că accesul la piața chineză în ansamblu va fi redus, o evoluție care ar putea împiedica investițiile în cercetare și dezvoltare. Industria a adus aceste argumente lui Trump. 

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front, transmite EFE, relatează......
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Preţul gazelor naturale în Europa a înregistrat vineri un salt de până la 23%, în condiţiile în care traderii au ...
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, ...
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a declarat vineri că ţara sa nu va participa la planificata redistribuire a ...