Norofert investește 6 milioane de lei într-un laborator unic în România și intră pe o nouă nișă a pieței fertilizanților. Va produce și comercializa tulpini de microorganisme

Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, fondat în anul 2000 de familia Popescu, va lansa pe piață, începând cu luna august, tulpini de microorganisme folosite ca fertilizanți în agricultură. Compania tocmai a finalizat lucrările la un laborator unic în România unde se multiplică microorganisme și care a presupus o investiție de 3 milioane de lei.
Alina Stanciu - mar, 13 feb. 2024, 11:14
Norofert investește 6 milioane de lei într-un laborator unic în România și intră pe o nouă nișă a pieței fertilizanților. Va produce și comercializa tulpini de microorganisme

Norofert, companie antreprenorială listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO, va produce într-un laborator din incinta fabricii  de inputuri din Filipeștii de Pădure, deținută de companie, tulpini de microorganisme ce pot fi folosite ca fertilizanți în agricultură. Compania tocmai a finalizat construcția laboratorului în urma unei investiții de 3 milioane de lei și se pregătește ca, spre finalul anului, să amenajeze și un spațiu tehnologic avansat. Investiția totală se ridică astfel la 6 milioane de lei.

Capacitatea laboratorul, unic în România,  este suficientă atât pentru a produce materii prime necesare fabricii Norofert cât și pentru a comercializa tulpini de microorganisme în formă lichidă sau solidă, pentru piața locală. Produsele finite rezultate din activitatea de cercetare și multiplicare a laboratorului sunt destinate atât fermierilor care practică agricultura convențională cât și celor cu suprafețe ecologice.

Tulpinile sunt derivate noi, adaptate schimbărilor climatice.

„Tulpinile sunt în curs de înregistrare și vor fi disponibile la vânzare din august”, a explicat pentru Economica  Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație, Norofert.

„Laboratorul de cercetare și multiplicare microorganisme este dotat cu echipamente de ultimă generație și permite realizarea unor cercetări complexe a proceselor de multiplicare a microorganismelor. Cercetarea și dezvoltarea de produse noi reprezintă pentru Norofert vectorul principal de creștere pe termen mediu și lung, cel mai puternic diferențiator într-o piață europeană în care marea majoritate a producătorilor nu au un departament de cercetare în companie. Astfel, un element cheie pentru investiția în laborator este și adresabilitatea sa internațională.”, mai spune acesta.

În această primă  etapă a proiectului de cercetare,  Norofert a colaborat cu Facultatea de Biotehnologii din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București. Astfel, compania are acces la expertiză științifică și resurse universitare, contribuind la izolarea și dezvoltarea microorganismelor deținute și înregistrate în nume propriu.

Cu un mix de linii de afaceri, Norofert a dezvoltat în ultimii ani capacități proprii de producție atât în aria inputurilor, cât și de farming agricol. Cu 65 produse în portofoliu, compania se adresează atât fermierilor din agricultura convențională, cât și din cea ecologică, cu o nișă nouă a produselor convenționale lichide, cu cerere tot mai mare.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO și din octombrie 2021 acțiunile Norofert sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 4 ani de activitate în piața de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative. Obligațiunile corporative ale companiei sunt tranzacționate în piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul NRF25 începând cu 5 iunie 2020.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...