Northvolt, susținută cu cel mai mare împrumut pentru proiecte verzi acordat vreodată în Europa

Compania producătoare de baterii pentru mașini electrice Northvolt primește 5 miliarde de dolari pentru a își extinde uzina deja existentă în Suedia.
Robert Stan - mar, 16 ian. 2024, 16:33
Northvolt, susținută cu cel mai mare împrumut pentru proiecte verzi acordat vreodată în Europa

Northvolt, deja cunoscutul producător suedez de baterii pentru mașini electrice, a obținut un împrumut de 5 miliarde de dolari pentru a-și extinde fabrica din nordul Suediei. Acesta este cel mai mare împrumut obținut de o companie din domeniul tehnologiilor „verzi” din Europa până în prezent.

Cele 5 miliarde de dolari provin de la un grup de 23 de bănci comerciale, alături de Banca Europeană de Investiții și Banca Nordică de Investiții. Acesta ridică la 13 miliarde de dolari valoarea totală capitalului obținut de companie. Printre finanțatorii anteriori de până acum ai proiectelor Nortvolt se numără BlackRock, Goldman Sachs, Volkswagen și fundația IMAS – divizia de investiții a IKEA.

„Această finanțare este punct de cotitură pentru tranziția energetică europeană. Ea ne va permite să folosim întregul potențial al Northvolt și demonstrează că practicile de afaceri circulare și durabile sunt fundamentale pentru succesul în industria actuală”, afirmă Peter Carlsson, cofondator și director general al Northvolt.

Compania suedeză produce baterii pentru vehicule electrice și a demarat recent proiecte de realizare a bateriilor independente de stocare a energiei. Oficialii Northvolt susțin că vor folosi noua finanțare pentru a extinde uzina din Suedia care produce deja baterii.

Cu ajutorul celor 5 miliarde de dolari, capacitatea instalată a uzinei, de 16 Gwh, va fi dublată. Asta chiar dacă, până în prezent, aceasta nu a fost încă atinsă.

În afară de Suedia, compania are proiecte în Polonia, Germania și Canada. Pe lângă extinderea uzinei principale, Northvolt va folosi finanțarea obținută pentru a dezvolta o hală de reciclare.

Conform oficialilor companiei, până în prezent au fost primite primite comenzi în valoare de 55 de miliarde de dolari de la clienți precum Volvo, BMW, Volkswagen și Scania.

Întregul proiect Northvolt, dezvoltat în mai multe state din Europa, a fost realizat prin finanțări substanțiale obținute de companie. Astfel, după ce în vara lui 2022 a primit o finanțare de 1,1 miliarde de dolari, anul trecut, în august, firma a mai atras fonduri totale de 1,2 miliarde de dolari.

Citește și:
– Northvolt va investi miliarde de euro pentru construirea unei fabrici de celule de baterii în Germania
– Aproape 70% dintre proiectele pentru producția de baterii în Europa riscă să fie amânate sau anulate – studiu
– Northvolt țintește o cotă de 25% din piața europeană a bateriilor pentru mașini electrice

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...