Norvegia anunță că a soluționat litigiul cu Rusia privind aprovizionare minerilor ruși din Arhipelagul Svalbard

Containerele cu mărfuri ruseşti, blocate la frontieră din cauza interdicţiei de intrare a camioanelor grele ruseşti pe teritoriul Norvegiei, au fost preluate de transportatori norvegieni până la Tromso şi sunt acum în drum spre Svalbard cu o navă, a explicat Ministerul Afacerilor Externe.
AGERPRES - mie, 06 iul. 2022, 19:01
Norvegia anunță că a soluționat litigiul cu Rusia privind aprovizionare minerilor ruși din Arhipelagul Svalbard

„Este un lucru pozitiv că pentru această afacere s-a găsit o soluţie”, a comentat una dintre purtătoarele de cuvânt ale MAE norvegian într-un e-mail către AFP.

„Nu am avut niciodată intenţia de a bloca o încărcătură (…) şi este important să subliniem că aceste soluţii existau de la început”, a adăugat ea.

Din cauza sancţiunilor adoptate de Oslo în replică la invadarea Ucrainei de către Rusia, Norvegia a blocat la frontieră o încărcătură destinată minerilor ruşi de la Barentsburg, un mic oraş din arhipelagul Svalbard cu o mină de cărbune exploatată de o companie rusă.

Sancţiunile „interzic intrarea companiilor ruse de transport de mărfuri pe teritoriul norvegian”, a declarat pentru AFP ministrul Afacerilor Externe Anniken Huitfeldt, considerând că ţara sa respectă tratatul referitor la Svalbard în vigoare de un secol.

Această decizie a provocat furia Moscovei, care a cerut guvernului de la Oslo să soluţioneze „cât mai curând posibil” această problemă, ameninţând cu „măsuri de represalii”.

Şeful Camerei Inferioare a Parlamentului rus a cerut marţi să se ia în considerare ruperea unui acord de delimitare a spaţiilor maritime cu Norvegia, drept răspuns la litigiul privind aprovizionarea Svalbard.

Aflat la o mie de kilometri de Polul Nord, Arhipelagul Svalbard este guvernat de un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris. Acesta recunoaşte suveranitatea Norvegiei, dar le garantează cetăţenilor statelor semnatare, în prezent 46, printre care şi Rusia, libertatea de a exploata resursele naturale „de pe picior de perfectă egalitate”.

În baza acestui tratat, Rusia, şi URSS înainte ei, extrage cărbune din acest loc, printre cele mai nordice ale planetei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...