Nou pact militar SUA-Coreea de Sud în caz de agresiune din partea Coreei de Nord

Ministerul sud-coreean al Apărării şi-a exprimat luni satisfacţia faţă de încheierea unui nou pact militar cu Statele Unite ce prevede un răspuns comun în cazul unei provocări, inclusiv minore, din partea Coreei de Nord, ca o incursiune "limitată" a trupelor nord-coreene spre sud, relatează AFP.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 09:40
Nou pact militar SUA-Coreea de Sud în caz de agresiune din partea Coreei de Nord

Acordurile anterioare stipulau o intervenţie americană în caz de conflict. Noul pact, semnat vineri, garantează susţinerea Statelor Unite faţă de orice măsură de retorsiune din partea Seulului şi autorizează Coreea de Sud să ceară forţe militare americane suplimentare în caz că va considera necesar acest lucru.

„Acest lucru permite celor două ţări să răspundă împreună provocărilor pe plan local din partea (Coreei de) Nord, (Coreea de) Sud efectuând (operaţiunile), (iar) Statele Unite (oferind) susţinere”, a declarat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

„Acest lucru va avea drept consecinţă să împiedice (Coreea de) Nord să îndrăznească să ne provoace”, a apreciat el.

Acest nou acord intervine în contextul unor tensiuni care se acumulează începând din 2010 încoace. Bombardarea unei insule sud-coreene de către Phenian, în noiembrie 2010, soldată cu patru morţi, a marcat punctul culminant şi a provocat o criză internaţională.

Statele Unite au aproape 30.000 de militari staţionaţi în sudul peninsulei. Ei dispun de baze militare în Japonia, de unde pot veni trupe suplimentare.

Între „provocările” vizate în noul pact figurează incursiuni ale unor nave nord-coreene de cealaltă parte a frontierei maritime, bombardarea de insule sud-coreene apropiate de frontieră sau incursiuni aeriene cu avioane de luptă sau unităţi speciale.

Acest acord autorizează „represalii viguroase” ce vor determina Coreea de Nord să „regrete amarnic” orice acţiune provocatoare, a avertizat şeful Statului Major interarme sud-coreean, generalul Jung Seung-jo.

De la începutul lui decembrie, când a avut loc lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, asimilată de Seul şi Washington unei rachete balistice, Peninsula Coreeană este, din nou, teatrul unor tensiuni puternice.

Un test nuclear, la 12 februarie, al treilea efectuat de Coreea de Nord, a antrenat noi sancţiuni ONU şi ameninţări cu represalii din partea Phenianului.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...